Menu
Max_Weber

Петър Чобанов: Чрез възстановяването на ДДС навреме бизнесът планира по-добре работата си

Министърът на финансите Петър Чобанов посети Хасково заедно с министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и ръководството на Българската банка за развитие, за да се срещне с мениджъри и предприемачи от област Хасково в рамките на кампанията на банката за запознаване с новите й възможности за финансиране, както и с целия набор от инструменти, които осигуряват гъвкаво и нисколихвено кредитиране за малките и средни предприятия. Пред бизнеса той подчерта, че срещата е възможна заради по-успокоената бизнес среда, която правителството успя да осигури.

„Възстановяването на ДДС на фирмите даде възможност те по-добре да планират бизнес процесите си, а на държавата – възможност за по-добро планиране на приходите и разходите“ – подчерта министър Чобанов. Финансовият министър представи част от мерките на МФ за засилване на контрола върху вътрешно-общностните доставки, чрез дейността на новата дирекция „Фискален контрол“ в НАП, за да може стоките с висок фискален риск да станат нормална част от пазара. Целта е производителите да намерят своето място на българския пазар и дори да увеличават производството си. МФ засилва и митническия контрол, като заедно с МВР се правят повече проверки, които осигуряват по-добро събиране на приходи. Министър Петър Чобанов припомни, че област Хасково ще получи 13,5 млн. лв. от Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Около 2 млн. лв. от тази сума е за община Хасково, която до момента не е получавала такъв ресурс от държавата.

По-рано министър Чобанов и министър Драгомир Стойнев откриха нов лъчетерапевтичния комплекс в кв. "Болярово" към специализираната болница за активно лечение по онкология в Хасково.
   
Министър Чобанов даде брифинг за журналистите, като в отговор на въпрос какво е мнението му за предложението на синдикатите за увеличение на майчинството с 6 месеца, той коментира, че е „леко скептичен за идеята за увеличаването на срока на майчинството, темата трябва да се разглежда комплексно, защото от една страна са грижите, които полагаме по демографските проблеми, а от друга страна са възможностите за интеграция на майките на пазара на труда“. Според него вече е постигнато много по отношение на срока на майчинството и той е един от най-дългите в Европейския съюз. Чобанов акцентира върху важната тема за интеграцията на майките на пазара на труда и предложи да се мисли и за други механизми за подпомагането им. Според него това може да се постигне чрез програми, които да ангажират свободните в момента хора с отглеждането на децата, а майките да се върнат бързо на работа.

„Когато общините работят съвестно, не се налагат финансови корекции. Където имаме виновно поведение този, който е виновен, трябва да си поеме отговорността“. Така отговори министър Чобанов на журналистически въпрос за бъдещи финансови корекции на общините по ОПОС. Той обясни, че министърът на финансите не налага финансови корекции по оперативните програми. Чобанов подчерта, че ОСЕС е в структурата на МФ, но е независим орган, чиято работа се наблюдава от Брюксел. „В работата на одитния орган няма намеса и политическо влияние“ – допълни финансовият министър.

Източник: Пресслужба Министерство на финансите

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...