Menu
Max_Weber

Министър Терзиева и инж. Чайков провериха строителството на АМ "Хемус" при най-големия пътен възел у нас - „Белокопитово“

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Стефан Чайков провериха напредъка при изграждането на участъка от АМ „Хемус“ при пътен възел „Белокопитово“. Общата дължина на новия магистрален участък е 4,9 км. Проектът е по програма „Ново строителство“ на Агенция „Пътна инфраструктура“ и се финансира изцяло със средства от републиканския бюджет.

В отсечката на АМ „Хемус“ на територията на област Шумен се изгражда най-големият пътен възел у нас – п. в. „Белокопитово“. През него ще се осъществява връзката с път I-2 Русе – Варна и път I-4 Коритна – Белокопитово. На обекта, чието строителство стартира в края на август м. г., ще има още 11 големи и 16 малки съоръжения. Строителните работи на обекта напредват. Изпълнителят е използвал хубавото време през зимата и вече полага първия асфалт. Така че за никакво замразяване на строително-монтажните работи не може да се говори, каза министър Терзиева. Тя подчерта, че досега на строителя са изплатени около 12 млн. лв.

Изпълнител на строително-монтажните работи е „АМ Черно море” АД. Стойността на договора е 65 769 410,48 лв. с ДДС. Строителният надзор осъществява „Пътинвестинженеринг” АД. Срокът за завършване на обекта е 18 месеца.

Министър Десислава Терзиева и инж. Стефан Чайков ще проверят извършващата се рехабилитация на 40,5 км от път I-7 Шумен - Велики Преслав - Върбица. Обектът е по „Транзитни пътища V“. В лот 4 на програмата е участъкът Шумен – Велики Преслав от км 122+300 до км 149+156 /26,9 км/, а в лот 5 е отсечката Менгишево - Върбица от км 166+500 до км 180+232 /13,7 км/. Инвестицията в двата участъка е 10,7 млн. евро без ДДС. Средствата са осигурени чрез заемно споразумение с Европейската инвестиционна банка и от държавния бюджет.
Министър Терзиева и инж. Чайков ще инспектират и ремонта на 3 км от път II-74, преминаващ през квартал "Въбел" в Търговище.

По-късно в Каспичан инж. Чайков ще бъде гост на официалната церемония за откриването на производствена база за горещо поцинковане на пътни ограничителни системи. В нея са открити 70 нови работни места.

Източник: Пресцентър АПИ

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...