Menu
Max_Weber

Драгомир Стойнев: Подаваме ръка на бизнеса

Чрез открит диалог ще достигнем правилните решения за българската икономика. Основно постижение на нашето правителство е, че се нормализираха отношенията между бизнеса и държавата. Те вече се базират на голяма отговорност от страна на правителството. С актуализацията на бюджета върнахме в срок всички забавени плащания. Бизнесът е освободен от повече тежести и административен натиск. Държавата оказва подкрепа и в борбата със сивия сектор. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в Пазарджик на среща с представители на бизнеса и работодателските организации.

По време на срещата министър Стойнев подчерта, че промените в Закона за обществените поръчки ще гарантират равнопоставеност за фирмите при кандидатстване. Тези мерки се отразиха в подобрени икономически показатели – ускори се темпът на растеж, икономиката ни е вече експортно ориентирана, откриваме нови търговски представителства в перспективните азиатски пазари – Грузия, Армения, Иран, Пакистан, Азербайджан и др. Като цяло се повиши общият показател на бизнес климата. Правителството ще продължи да насърчава фирмите, които поддържат дългосрочно растежа, подчерта министър Стойнев.

При срещите с бизнеса излиза винаги един основен проблем – човешкият капитал, съобщи още той и припомни за стартирането на дуалната система за обучение. С нея правителството пое отговорност да възстановява прекъснатата връзка между образованието и бизнеса. Чрез дуалната система може да се осъществи плавен преход от обучение към трудова реализация, така ще се ускори преодоляването на младежката безработица, каза още Стойнев. Той анонсира и първия пилотен проект по тази инициатива у нас, който ще се реализира в минния сектор.

По отношение на иновациите, които имат решаваща роля за икономическото развитие на страната, министър Стойнев коментира пред журналисти, че от бюджета за 2014 г. са предвидени 20 милиона лева по програми за развитие на иновациите. Осигуреният финансов ресурс позволява на МИЕ през настоящата година да предприеме действия за подобряване на иновативната среда.

Съветникът на министър Стойнев Любомир Ганчев запозна присъстващите с новата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" и представи и резултатите от изпълнението на ОП "Конкурентоспособност" 2007-2013 г. към 31 март 2014 г.

Министър Стойнев направи обиколка заедно  с мениджърския екип на фирма "Райс", която е специализирана в производство на металорежещи машини.

Източник: Пресцентър Министерство на икономиката и енергетиката

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...