Menu
Max_Weber

Активизираме двустранните отношения с Китай

В последния ден от посещението на българската делегация в Китай заместник-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров откри българо-китайски бизнес форум в Шанхай. Посещението в Шанхай е само дни след провеждането на успешното заседание на сесията на българо-китайската Междуправителствена смесена комисия за икономическо сътрудничество в Пекин. По време на сесията бе потвърдена готовността на двете страни за активизиране на двустранните отношения в областта на търговията, инвестиционното сътрудничество, енергетиката, туризма, транспорта и инфраструктурното строителство, земеделието.

Като резултат от успешно проведените срещи и с цел реализацията на конкретни проекти, дискутирани на бизнес форума, през месец юли делегация на инвеститори от Шанхай ще посети България.

В рамките на форума бе подписан и Меморандум за сътрудничество между Българската агенция за инвестиции и Китайския съвет за насърчаване на международната търговия. Той ще даде възможност на двете институции за обмяна на информация относно инвестиционни проекти, секторни анализи, бизнес климата в двете страни. Зам.-изпълнителният директор на БАИ Костадин Джатев запозна участниците от китайска страна с възможностите за инвестиции, които превръщат България в една от най-добрите дестинации за инвестиции в Европейския съюз и Европа като цяло, а именно ниската данъчна ставка, ниските разходи за електроенергия и газ за производството, квалифицираната работна сила.

Бизнес форумът протече при интензивен дневен ред и засилен интерес от страна на китайските компании. Проведоха се и множество двустранни срещи между българските и китайски фирми, с цел създаване на нови партньорства и подписване на конкретни договори.

По време на посещението си в Шанхай зам.- министър Красин Димитров се срещна с Хан Дзие, генерален директор на Департамента по търговия на провинция Джъдзян, която се нарежда на първо място от китайските провинции по размер на инвестиции извън Китай. На срещата двете страни взеха решение да започнат провеждането на по-интензивен диалог с цел обсъждане на конкретни работни проекти. Красин Димитров също представи възможностите за инвестиции и партньорство между шанхайския бизнес и българския на среща със заместник-кмета на Шанхай Джоу Бо.

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката проведе разговори с представителите на "Мей Джи дайрис трейдинг", които продават на японския пазар кисело мляко по лиценз на държавното предприятие "Ел Би Булгарикум". Представителите на японската фирма споделиха със заместник- министър Димитров плановете си за развитие на производството и продажбата на кисело мляко с българска закваска и на китайския пазар.

В Шанхай представители на българската делегация проведоха среща и с най-голямата фирма за туристически услуги в Шанхай, които споделиха, че за да отговорят на засиления интерес от страна на китайски туристи към България и Румъния, търсят партньори от българска страна. Китайските фирми потърсиха съдействие от българската държава основно за облекчаване на визовия режим на пътуващи между България и Китай и за съкращаване на сроковете при издаване на визи за страната ни.

Източник: Пресцентър Министерство на икономиката и енергетиката

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...