Menu
Max_Weber

Драгомир Стойнев: Да насърчаваме повече френски инвестиции в България

Искам в България да има все повече френски инвестиции и политиката ни трябва е по-агресивна в това отношение, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на среща с представители на френския бизнес в България, членове на Френско-българската търговска камара.

Основната ни цел като правителство е икономическият растеж, защото без него няма как да изпълним предизборните си обещания. Затова говорим и за индустриализация, целта на която е да се насочи частният сектор към инвестиции в сферата на промишлеността, вместо в услуги. Индустрията, през последните години, като че ли беше забравена не само в България, но и в Европа, каза още министър Стойнев и добави, че правителството разработва Национална програма за реиндустриализация, създадена е и работна група за това. Министър Стойнев пое ангажимент пред представители на френските компании в България, че когато програмата е факт, ще бъде предложена за обсъждане и промени от страна на бизнеса. Работим в диалог и с разум, което помогна много за постигнатото през тези осем месеца на управление, каза още министър Стойнев.
Индустриалните производства създават гаранции за стабилност в икономиката, разкриват работни места, генерират нови технологии и иновации. В програмата на правителството е записано и вече се работи по осъществяването на плановете за преструктуриране и оздравяване на стратегически за България предприятия. Като такива министърът посочи ВМЗ-Сопот, което след намесата на Министерство на икономиката и енергетиката през юли миналата година има поръчки и се разкриват 300 нови работни места. С оздравяването на "Ремотекс - Раднево" ЕАД мините ще спестят милиони левове, след като отново ремонтното дружество започне производствен процес. Аз съм против нарушаването на пазарния механизъм, поради което държавата трябва да се намесва само там, където пазарът не работи. Ще оздравяваме структуроопределящи предприятия в определена сфера, където няма конкуренция, а не всяко предприятие, което е в трудно положение, категоричен бе министър Стойнев.
През последните месеци се промени тенденцията в отношенията държава – инвеститор. Работи се и върху нормативната база, тъй като е необходим нов Закон за насърчаване на инвестициите с по-ясни правила и бързи административни процедури, които да бъдат в помощ на българските и чуждестранните инвеститори. Предложените от нас промени ще бъдат задължително обсъдени и с инвеститорските среди, подчерта Драгомир Стойнев.
Освен за икономиката, аз отговарям и за енергетика и за нас е изключително важно да възстановим енергетиката на България, каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Пътят според него минава през диверсификацията на енергийните източници и маршрути, тъй като това ще даде по-голяма енергийна сигурност на страната. Проектът "Южен поток" трябва да отговаря на българското законодателство и мога да гарантирам, че на територията на българската държава, той ще отговаря и на европейското законодателство, категоричен бе министърът на икономиката и енергетиката. Трудно е да обясня на българските граждани защо може да има "Северен поток", а да няма "Южен поток", при положение че това е проект, който ще създаде нови работни места. Договорихме по-нисък лихвен процент, започваме да получаваме дивидент още от първата година.
От страна на представителите на френските компании бе дадена положителна оценка за България като: място за развиване на бизнес, качество на работната сила, конкурентоспособност на средата, добър фискален режим, близост на страната ни до основни центрове, където се вземат решения в рамките на ЕС.
Източник: Пресцентър Министерство на икономиката и енергетиката

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...