Menu
Max_Weber

Петър Чобанов: Бизнесът мисли за инвестиции

„Големият бизнес не може без малкия бизнес и обратното. Продуктите на ББР за насърчаване на износа са подходящи и за големия и за малкия бизнес. Те са без аналог за българската пазарна среда, защото дават възможност за обгрижване на бизнеса от предекспортния му период до момента, в който се появява на международните пазари“. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов в Търговище на среща с представители на корпоративния сектор, малките и средните предприятия, както и на микропредприятията от града.

Повод за срещата е информационната кампания на МФ и Българската банка за развитие (ББР) за запознаване на местните фирми с новите възможности за финансиране от банката, както и с целия набор от инструменти, които осигуряват гъвкаво и ниско-лихвено кредитиране за малките и средни предприятия.
 
ББР предлага конкурентни продукти, насочени към пазарни ниши, където други банки трудно достигат или нямат интерес за тях, коментира Чобанов. Банката подпомага икономическата политика на правителството и има за цел да адресира слабите места по отношение на кредитирането. Продуктите на ББР са подходящи и за структуроопределящите предприятия, стана ясно по време на срещата с бизнеса в Търговище. „Една от основните задача, които си поставихме като правителство, е по-добрата комуникация с бизнеса и това вече е изпълнено – ДДС се възстановява навреме на фирмите и по реда на заявката, допълни още финансовият министър. 
 
„Бизнесът започва да излиза от стреса, чувства се по-спокоен и мисли за инвестиции. Всеки месец от началото на годината имаме подобряване на бизнес климата, отчитаме и подобрение в строителството – тази част от икономиката, която претърпя най-много от кризата. Увеличава се и търговията на дребно“. Това коментира финансовият министър на брифинга с журналисти сред срещата си с бизнеса на Търговище. Чобанов подчерта, че „в пролетната си прогноза дори ЕК очаква увеличаване на вътрешните инвестиции, а това е външно доверие за България, че бизнесът се събужда“. Министър Чобанов отново заяви, че идеята на правителството е постигане на устойчив растеж на икономиката. Целта е постепенно във времето да се откриват нови работни места и като стартират големи инвестиционни проекти, да се увеличи икономическият растеж.
 
Министър Чобанов съобщи, че по отношение на приходната част на бюджета много добре върви изпълнението на данъка върху доходите на физическите лица и събираемостта на социалните и здравни осигуровки. Той очаква обнадеждаващи резултати за данъчните приходи, но те ще станат ясни по-късно. „Разходите за текущата издръжка са по-ниски през първото тримесечие на тази година, отколкото предходната година. Целта е разходите да достигат до хората през цялата година и да подпомагат растежа“ – допълни коментари си финансовият министър.
 
В отговор на въпрос за мерките за борба със сивата икономика Чобанов отговори, че дирекция „Фискален контрол“ в НАП вече работи активно. През последните седмици има много срещи между АМ и НАП от една стана и МЗХ от друга, на които се обсъжда засилването на контрола по границите и скоро можем да очакваме по-добри резултати, които да се отразят на българския производител – категоричен е Чобанов.
 
„До момента бюджетът е префинансирал с около 1 млрд. лв. ОП „Околна среда“, това показва нашия ясен ангажимент изпълнението на тези проекти да продължи“ – това каза финансовият министър в отговор на журналистически въпрос за финансовите корекции по проекти на Програмата.

Източник: Пресслужба Министерство на финансите

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...