Menu
Max_Weber

Драгомир Стойнев: Българската енергетика не е за продан

"През следващия регулаторен период цената на въглищата в "Мини Марица изток" ще бъде увеличена от 75.00 лева за тон условно гориво на 77.00 лева. Това е показателно за работата на правителството, което не се опитва да работи в мандати, а да покаже на хората перспектива и дългосрочност на своите действия. " Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев днес на пресконференция в Стара Загора. С негова заповед новото увеличение на цената на въглищата  е факт само няколко месеца след първото изменение от 71.50 лв. за тон условно гориво на 75.00 лв.

"Защо в резултат на предишното управление, което умишлено водеше "Мини Марица изток" към приватизация, в дружеството имаше тишина? При встъпването ми в длъжност от предприятието ми заявиха категорично, че най- важното за тях е да имат работа. Благодарение на предприетите от нас законодателни промени в сектор Енергетика, през месец октомври миньорите от "Мини Марица изток" ЕАД добиха рекорден добив на въглища от 3 512 хил. тона", припомни министър Стойнев и добави, че в момента в предприятието се работи на четири смени и всички заплати и социални плащания са изплатени на 100% към служителите. През декември в дружеството бе реализиран най-високият месечен добив в историята на държавните мини през последните 20 години. "Вече говорим и за подписан договор за доставка на нов компактен роторен багер, както и за подмяна на 2 амортизирани багера с нови такива, осигурени чрез сключено споразумение по Международен фонд "Козлодуй" с "Европейската банка за възстановяване и развитие", допълни още Драгомир Стойнев.

Според икономическия министър след предприетите от правителството спешни мерки за стабилизиране на енергетиката, секторът е готов за нови инвестиции. "Българската енергетика не е за продан, тя трябва да се развива. Само чрез нови инвестиции ние можем да върнем тази енергетика, за която мечтаем", каза той и обяви, че само за периода 1 януари - 9 май 2014 г. производството на ел. енергия в страната се е увеличило с 9,83% спрямо същия период на 2013 г. Днес комплексът "Марица Изток" работи с 36.85% повече спрямо първите пет месеца на миналата година, а АЕЦ "Козлодуй" с 5.33%.  Износът на ел. енергия е нараснал с почти 100%.

Относно проекта "Южен поток" министър Драгомир Стойнев бе категоричен, че за правителството той е приоритетен и необходим за България. Министърът припомни, че единствено сегашното управление е постигнало договореност  за достъп на трета страна до капацитета на газопровода. "Това, че ГЕРБ три години и половина не направиха нищо и сега се коалират с Реформаторския блок против проекта, то за нас "Южен поток" означава сигурност на енергийните доставки, разкриване на 5 000 работни места и растеж на българската икономика. Желанието ми е да видя единен парламент по въпросите от национално значение", заяви министърът на икономиката и енергетиката.

Източник: Пресцентър Министерство на икономиката и енергетиката

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...