Menu
Max_Weber

3 млрд. лв от ОП „Региони в растеж“ за развитие на регионите в периода 2014-2020 г.

Министър Терзиева подчерта, че през следващите години по програмата в България ще бъдат инвестирани над 3 млрд. лв. за развитие на регионите. От тях  466 млн.лв. ще бъдат съфинансирани от националния бюджет, а 2,6 млрд.лв. е безвъзмездната помощ от ЕС.

Регионалният министър посочи, че един от приоритетите на правителството е намаляване на различията между регионите, тъй като в последните години диспропорцията се е задълбочилa. Eдин от основните финансови инструменти, които ще се използват е Оперативна програма „Региони в растеж“. Стратегическият фокус на оперативната програма е насочен към политика за градско развитие чрез използване на интегрираните планове за градско възстановяване и развитие в 67 града от първо, второ, трето и четвърто ниво.

На въпроси на медиите тя разясни, че влизаме в официалните преговори с  ЕК, отстоявайки 67 града. Разработена е концепция за т.нар. модел за умерено полицентрично развитие и много европейски страни подкрепят този модел. Не виждам пречка да започнем преговори с ЕК за 67 града, категорична бе Терзиева.

Според министърa на регионалното развитие има възможност преди официалното одобрение на Оперативните програми да се стартират схеми. Надяваме се преговорите да приключат до края на месец август, а и такава е тенденцията, заяви Терзиева. Ние избързахме с един месец, организирахме се, така че да внесем оперативните програми преди края на май. Имаме готовност по ОП „Региони в растеж“ да отворим схеми в рамките на интегрираните планове за градско възстановяване и развитие, за подкрепа на първи, втори и трети клас пътища с бенефициент Агенция „Пътна инфраструктура“, както и за инвестиции в образованието и опазване на културно-историческото наследство.

Източник: Пресцентър МРР

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...