Menu
Max_Weber

Туризмът е ключов фактор за създаване на нови работни места и за икономически растеж

Туризмът е ключов фактор за създаване на нови работни места и за икономически растеж, бе общото мнение, което споделиха на срещата си председателят на Народното събрание Михаил Миков и генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Талеб Рифай. Гостът е на посещение в България по покана на заместник-министъра на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев.

Председателят на парламента запозна Талеб Рифай с работата на 42-рото Народно събрание и ситуацията след проведените избори за Европейски парламент. Михаил Миков подчерта, че това, което дава жизненост на парламента и правителството, са реално предприетите действия в изпълнение на заявените приоритети и акцентира върху това, че туризмът безспорно е сред тях.

Председателят на Народното събрание добави, че туризмът в България има значителен потенциал, а членството в ЕС и НАТО, както и отворените граници, дават нови хоризонти и възможности за инвестиции в тази сфера.

Според генералния секретар на Световната организация по туризъм към ООН Талеб Рифай туризмът е сред най-големите генератори на заетост и е движеща сила за икономическия растеж и развитие. За пример той посочи, че само през миналата година 1 милиард туристи са посетили чужди държави. Талеб Рифай изтъкна, че стратегическото планиране в икономиката е изключително важно и подчерта, че напълно подкрепя новоприетата стратегия за устойчиво развитие на туризма в България до 2030 г.

В разговора бяха обсъдени и потенциалните предимства за страната ни от присъединяването й към Шенген. Председателят на парламента потвърди пред госта, че България е изпълнила всички критерии за членство и получава признание за изпълнение на задълженията си в тази насока. Общо бе мнението, че в областта на туризма страната ни би спечелила значително от присъединяването, както и че държавите от шенгенското пространство имат интерес от по-голяма отвореност.

Гостът потвърди безусловната си подкрепа за членството на България в Шенген.

Световната организация по туризъм е специализирана агенция към ООН и водеща международна организация в сферата на туризма.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...