Menu
Max_Weber

Даниела Бобева: Германски фирми проявяват сериозен интерес за инвестиции у нас

Големи германски компании проявиха сериозен интерес към инвестиции в България, а такива, които вече присъстват у нас, демонстрираха намерения за разширяване на бизнеса си. Това стана ясно на българо-германски инвестиционен форум в централата на Дойче Банк в Берлин, на който специален гост бе заместник министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева.

Организаторите на форума – Дойче Банк и посолството на България в Германия, посрещнаха представители на над 50 от най-сериозните германски фирми от широк спектър области на икономиката.

Г-жа Бобева представи възможностите за инвестиции в България в посткризисния период. Тя акцентира върху основните политики на българското правителство в областта на икономическото развитие, като подчерта приоритетната подкрепа за малките и средните предприятия, намаляването на административната тежест и гарантирането на по-голяма прозрачност в областта на обществените поръчки.

От презентацията на вицепремиера стана ясно, че на фона на спада в чуждестранните инвестиции в България през последната година, германските вложения са се увеличили. Германия е на трето място за миналата година със 199,4 млн. евро. От началото на прехода германските инвестиции в българската икономика възлизат на 2,14 млрд. Евро.

На форума в Берлин най-сериозен интерес бе проявен към секторите текстил, концесии на пристанища и на подземни богатства. Немските компании поставиха въпроса за високата цена на зелената енергия, сериозен проблем и за германската икономика. Вицепремиерът Даниела Бобева представи българските усилия за балансиране на енергийния сектор и намаляване на цените на електроенергията.

По време на дискусията г-жа Бобева представи мерките на българското правителство за регулиране на търговията и подчерта, че от търговците се изисква да спазват правилата за лоялни търговски практики, които съблюдават в собствените си държави.

Вицепремиерът посети бизнесинкубатор за компании в сектора на информационните технологии, създаден от една от най-големите германски издателски групи. От там е проявен интерес за създаване на подобен бизнес акселератор в България, тъй като София, Киев и Талин са столиците с най-голям потенциал в областта на IT в Централна и Източна Европа.

Председателят на общинския съвет на Бремен Хафер предаде на вицепремиера покана към българския ветроходен кораб “Калиакра” за участие в голямо състезание за ветроходни кораби.

Г-жа Бобева се срещна с федералния министър на здравеопазването Херман Грьое, който сподели германския опит в областта на публично-частните партньорства в здравеопазването, както и опита в електронизацията на обществените поръчки за болничната помощ. Предстои подготвяне на споразумение за сътрудничество между двете министерства в областта на реформите в здравния сектор, обмяната на идеи и политики. Германският министър на здравеопазването получи покана да посети България.

Вицепремиерът посети българския щанд на Баутек Берлин, един от най-големите международни панаири за строителство и сградна техника. Изложителите споделиха с вицепремиера задоволството си от подкрепата на държавата чрез организация на участията в изложби и панаири по света. “Има конкретни резултати от тези участия, затова ще продължим да насърчаваме българските компании”, заяви г-жа Даниела Бобева.

Източник: Пресцентър Министерски съвет

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...