Menu
Max_Weber

Петър Чобанов: Опозицията да мисли държавнически

„Искам да се обърна към опозицията – те са в правото да говорят опозиционно, но нека да мислят и държавнически, нека да не създават истерия“. Така министърът на финансите Петър Чобанов коментира в интервю за БТВ изнесените от опозицията твърдения, че държавата е пред фалит. Той припомни и, че по времето на мандата на ГЕРБ редовно се емитираше дълг, но тогава в опозицията имаше държавническо отношение, и се знаеше, че тези въпроси не трябва да са обект на скандали. Той допълни, че заради поведението на опозицията се увеличават рисковете за кредитния ни рейтинг и увери, че държавата няма да фалира.

Министърът коментира, че към края на април фискалният резерв е 6 млрд. лв., докато през февруари 2013 г. той е бил 3,9 млрд. лв., като само няколко дни преди това е била взета и извънредна емисия дълг в размер на 800 млн. лева. Чобанов уточни, че всяка година от управлението на ГЕРБ е струвала по 2 млрд. лв. - 1 млрд. лв. нов дълг и 1 млрд. изхарчени от фискалния резерв. „От февруари до май миналата година вкл. дългът се е увеличил с 1,450 млрд. лв., а „ако разгледаме периода от началото на юни до края на 2013 г. държавният дълг е нараснал само с 550 млн. лв., което е близо три пъти по-малко и сме далеч от тези милиарди, които се хвърлят произволно в публичното пространство в последните дни“, уточни Чобанов. Той допълни, че от началото на годината дългът е нараснал с 800 млн. лв., като това са краткосрочни емисии, които ще падежират в рамките на тази година и няма да увеличат дълговото бреме.

По отношение на поемането на външен дълг министърът припомни, че той е заложен в бюджета за тази година и е точно и ясно за какво ще бъдат използвани средствата. През януари 2015 г. трябва да платим 1,7 млрд. лв. падежиращ външен дълг, а 1,3 млрд. лв. ще бъдат използвани за изплащането на стари задължения през тази година, уточни още финансовият министър. Той цитира и прогнози на Европейската комисия, според които и през 2017 г. България ще бъде страната с втория най-нисък държавен дълг в Европейския съюз след Естония и този показател тогава ще бъде малко над 20% от брутния вътрешен продукт.

Министър Чобанов коментира, че към април тази година бюджетният дефицит е 864 млн. лв. и е наистина по-висок в сравнение с миналата, но причината е, че през тази година има повече плащания по европейските програми, като тези пари стигат до бизнеса и хората. Той допълни и, че философията на сегашното управление е да не се постигат бюджетните цели като се отлагат плащания и чрез забавяне на ДДС, като предостави данни, че към края на май невъзстановеното ДДС е 160 млн. лв., което е най-ниското равнище от много години.

Според финансовия министър около 90% от поетите социални ангажименти към този момент са изпълнени. Като пример той даде и сериозната промяна по отношение на плоския данък, като на работещите на минималната заплата ще бъде възстановен платеният данък и така 150 млн. лв. ще останат в хората.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...