Menu
Max_Weber

Даниела Бобева: България е икономически стабилна

Българското правителство успя да запази финансовата и икономическа стабилност в страната. Последните данни в публикуваните вчера конвергентни доклади на Европейската централна банка и Европейската комисия сочат, че България изпълнява всички числови критерии за членство в Еврозоната. По някои показатели дори имаме по-добро представяне от Литва, която има зелена светлина за присъединяване към Еврозоната. Това обяви зам. министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева на конференция „Италия и България: да строим заедно“, организирана от „Конфиндустрия“.

Г-жа Бобева подчерта, че въпреки вътрешните и външните шокове, в България е запазена стриктната фискална политика и се предприемат действия за намаляване на макроикономическите дисбаланси. „Правителството започна реформи, които бяха отлагани с години. Една от най-важните за бизнеса е намаляването на административната тежест“, обяви вицепремиерът.

„България е на второ място в ЕС по най- нисък публичен дълг – 18,9% в края на 2013 г., дефицитът в държавния бюджет е под 2%, ръстът на БВП за първото тримесечие на годината е 1,2 %, а за 2013 г. беше 0,9%“, обяви г-жа Бобева.

Като основен риск за икономиката тя отбеляза ниското ниво на чуждестранните инвестиции и свитото вътрешно потребление. За първото тримесечие на годината потреблението на домакинствата расте с 4,8%, докато ръстът за същия период на миналата година е бил - 3,4%.
Сред мерките за насърчаване на бизнеса г-жа Бобева подчерта усилията за увеличаване на износа, създаването на нови търговско-икономически служби в страни, извън ЕС, и подпомагането на фирмите да реализират продукцията си на нови пазари.

Инвеститорите, представители на над 30 италиански и повече от 40 български фирми, предимно от областта на строителството, се интересуваха от промените в Закона за обществените поръчки и как те ще се отразят върху бизнеса им.

„Направихме промените, за да осигурим по-голяма прозрачност, по-малко бюрокрация, по-широк достъп на малки и средни фирми до търговете и повече справедливост при разпределението на публичните средства“, коментира г-жа Бобева. Тя обобщи, че за строителните фирми положителните промени са много, но основното завоевание е ликвидирането на възможностите за корупционни практики. „Договорите ще се качват в интернет, там ще са решенията на комисиите и конкурсната документация ще бъде стандартизирана“, разясни вицепремиерът. Тя подчерта, че ще се ограничи практиката за безразборно обжалване на процедурите като таксите се обвържат със стойността на поръчките. Г-жа Бобева информира участниците във форума, че в момента се разработва правилникът за прилагане на закона.

„Италианските инвестиции са добре дошли в България, надяваме се подобряването на бизнес средата да привлече нови фирми, а тези, които вече работят тук, да разширят вложенията си“, отправи покана зам. министър-председателят по икономическото развитие.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...