Menu
Max_Weber

Министър Георгиева: 320 % ръст на финансирането на спортната подготовка

Общият размер на средствата, определени за финансиране на спортните клубове през 2014 г., е 8 545 545 лева. Към момента тези средства са с 1000 лева по-малко отколкото през 2013 г., съобщи на пресконференция за финансирането на спортните клубове министърът на младежта и спорта проф. Мариана Георгиева. Отпускането на средства от ММС по Програмата за финансиране на спортни клубове е гъвкаво, което означава, че в случай на постижения до края на годината на даден състезател, ще бъдат отпуснати още пари на съответния клуб. Спортният министър каза, че прякото финансиране на спортните клубове цели единствено и само оптимизиране на пътя на бюджетните средства до спорта.

В Програмата за финансиране на спортните клубове водещите параметри са спортът, спортната дейност, спортистът, треньорът, участието в спортния календар и постиженията, като финансирането се определя въз основа на тези параметри. „Знам, че спортните клубове като бюджет са в нелеко положение, но онова, което е в нашите възможности съгласно закона, го правим коректно и в пълна степен”, подчерта проф. Георгиева.

„Спортните организации имат 10 източници за финансиране, държавното финансиране на спортните клубове не покрива и не изчерпва техния бюджет. Спортните организации не са второстепенни разпоредители с бюджетни средства – заяви още министър Георгиева. -  В ЗФВС е регламентирано, че редом до държавата стоят общините, те са равнопоставени като източници на финансиране на спортните организации”. Проф. Георгиева съобщи също, че от 264 общини в страната 168 от тях развиват спортна дейност, за останалите 96, по думите й, не съществува спорт. „Достойнство на държавната политика в областта на спорта на кабинета „Орешарски” е 320 % ръст на финансирането на спортната подготовка”, допълни още министърът.

800 спортни клуба от кандидатствалите 1200 по Програмата за финансиране на спортните клубове през тази година са имали пропуски по отношение на законодателството относно коректната им регистрация. „ММС съблюдава стриктно законодателството, когато отпуска финансови средства. Затова в партньорство с клубовете трябваше да изчистим тези пропуски”, посочи проф. Георгиева.

Спортният министър обясни още, че след изготвянето на договорите, те са били изпращани в клубовете за подпис, но в голяма част от случаите лицата, които е трябвало да ги подпишат, не са били в страната. Това е наложило изготвяне на договори с данни за други лица, посочени от клубовете, и е предизвикало забавяне на процеса.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...