Menu
Max_Weber

Безопасносттта на храните - 35 години грижа

Европа повече от всякога разчита на своята Система за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF), за да гарантира, че нашата храна отговаря на едни от най-високите стандарти за безопасност на храните в света. Годишният доклад за RASFF за 2013 г. показва, че в допълнение към основната си роля за гарантиране на безопасността на храните, която системата изпълнява от създаването си преди 35 години, тя е изключително важен инструмент за проследяване и изтегляне от пазара на продукти, за които е установена измама.

Комисарят на ЕС по въпросите на здравеопазването Тонио Борг заяви: „RASFF е жизненоважен инструмент за реакция при рискове за безопасността на храните в Европа, тъй като чрез нея бързо се обменя информация с цел защита на европейските потребители. Скандалът с конското месо показа нагледно как действа системата и хранителните продукти, съдържащи конско месо, бяха проследени до източника и изтеглени от пазара“. В заключение той добави: „Днес се приближаваме още повече до европейските потребители чрез нов онлайн инструмент — RASFF портал за потребителите, който ще им дава достъп до информация за уведомленията за изтегляне на продукти от пазара и за публичните предупреждения от органи по обществено здравеопазване и стопански субекти в дадена страна от ЕС“.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...