Menu
Max_Weber

Завършват в срок проекти по ОП "Транспорт"

Всички проекти по Оперативна програма „Транспорт 2007 – 2013 г.” ще бъдат завършени в периода на допустимост, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов пред депутатите от парламентарната ресорна комисия и Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове при изслушване относно изпълнението и текущото състояние на програмата за настоящия програмен период и програмирането на ОП „Транспорт 2014 – 2020”.

Към началото на месец юни 2014 г. се запазва доброто изпълнение на ОП „Транспорт”. В края на 2013 г. не бе допусната загуба на средства по програмата, а очакванията са такава да не бъде допусната и към края на 2014 г., каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов. „Стартирало е и реалното изпълнение на проекта за модернизация на ж.п. линията Септември – Пловдив, стартира рехабилитацията на ж.п. гара Пазарджик и Централна ж.п. гара София, както и изграждането на бреговите центрове във Варна и Бургас. Завърши изпълнението на пътния проект „Кърджали – Подкова” и ж.п. отсечката „Михайлово – Калояновец”, част от проекта за рехабилитация на ж.п. линията Пловдив – Бургас. През  април 2014 г. бе одобрен и „големият” проект за изграждане на западната дъга на Софийския околовръстен път“ отбеляза още Данаил Папазов.

По Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 г. е предоставена безвъзмездна финансова помощ на общо 115 проекта по всички приоритетни оси, уточни Данаил Папазов. Безвъзмездната помощ по тези проекти е в размер на 3 922 195 398,48 лева. По програмата се изпълняват 21 инвестиционни проекта, като 6 от тях вече са завършени. Реализират се 11 големи проекта, като Европейската комисия е одобрила 10 от тях. На бенефициентите е изплатена безвъзмездна финансова помощ на стойност 2 352 млн. лв. Източниците на финансиране са Кохезионния фонд, Европейския фонд за регионално развитие и национално съфинансиране. Данаил Папазов отчете значителни постижения по отделните приоритетни оси.

В резултат на изпълнението на одобрените проекти са рехабилитирани над 240 км. железопътна линия, изградени са 140 км. автомагистрали, новоизградени и рехабилитирани са над 40 км. първи клас пътища. В процес на рехабилитация са общо 260 км. Ж.п. линия, над 125 км. автомагистрали и 35 км. първи клас пътища, обяви Данаил Папазов.

На 29.05.2014 г. с решение на МС бе одобрен проектът на ОП „Транспорт и транспортна ифраструктура”. Към момента са отразени всички допълнителни коментари по проекта на ОП, предстои официално да бъде изпратена в ЕК. Към момента са стартирали две тръжни процедури за изпълнение на проекти по новата ОП – за изграждане на 8 км. метролинии с 8 метростанции от трети метродиаметър и за изграждането на АМ „София – Калотина” – 32 км. Предстои стартирането на рехабилитацията на ж.п. линията Русе – Варна и пътните участъци на Лот 3 на АМ Струма (участъци 3.1 и 3.3).

Иван Вълков от ПГ на ПП ГЕРБ поиска информация за довършването на Лот 4 на АМ „Струма” и Лот 1 и 2 на АМ „Марица”. За пътните проекти Данаил Папазов посочи, че има уверение на АПИ, че Лот 2 на АМ „Марица” ще завърши тази година, а Лот 1 в края на тази или началото на следващата година. Най-тревожно е положението с Лот 4 на АМ „Струма”, тъй като е необходимо е да се правят обходни пътища заради археологични разкопки, а те минават през частни имоти. Стриктно се контролират всички обекти, които са в процес на изпълнение, като следващата седмица започват проверките на железопътните проекти, заяви министърът.

На въпрос на председателя на комисията Камен Костадинов относно проблем, който създава пътната полиция в Гърция, като изисква големия талон на автомобилите, отговори заместник-министърът Антон Гинев. В комуникация сме с гръцкото министерство на транспорта, като сме обяснили, че лизинговите коли не притежават голям талон до изплащането на стойността им. В момента имаме представители в Атина и очакваме като решение да се одобри носенето на нотариално копие на талона, уточни Антон Гинев.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...