Menu
Max_Weber

Китайски компании имат интерес да участват в строителството на тунела под връх Шипка и в изграждането на автомагистрала „Черно море“

„Радващ е заявеният интерес от страна на китайски компании да стъпят на българския пазар и смятаме че The Export Import Bank of China е техният естествен партньор“, подчерта зам. министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева при срещата си с президента на китайската The Export Import Bank of China Ли Руогу. 

Г-жа Бобева съобщи на госта, че в България вече успешно се развиват българо-китайски смесени предприятия, а много български производители проявяват интерес към износ на продукцията си на китайски пазар.


Г-н Руогу изрази задоволството, че България е сред първите държави, признали Република Китай. В дух на прагматизъм той представи възможностите за коопериране в сферата на икономиката.


Той припомни, че по инициативата на Китай за Централна и Източна Европа е отпусната кредитна линия в размер на 10 млрд. долара, насочени към засилване на сътрудничеството със страните от Централна и Източна Европа и подобряване на инфраструктурата в тези държави. Освен това вече започна операции CEE Cooperation and Investment Fund, който разполага с 500 млн. долара за инвестиции в различни проекти за производство и търговия. Г-н Руогу потвърди изразения интерес на китайски компании да участват в строителството на тунела под връх Шипка и в изграждането на автомагистрала „Черно море“. Г-жа Бобева информира гостите за хода на процеса по реализацията на тези проекти като подчерта, че за целта ще се обявят международни търгове и ще се търсят стратегически инвеститори на конкурентен принцип.
Г-н Руогу подчерта, че за финансирането на  подобни проекти обикновено се изискват държавни гаранции, но спрямо България ще се прояви гъвкавост в това отношение.


От китайска страна бе изразена воля за участие в проекти в областта на енергетиката, строителството на ядрени, хидро- и топло-централи както и в изграждане на мостове и други транспортно-технически съоръжения на територията на България и на съседните й страни. Китайската държавна строителна и инженерингова компания съвместно с китайски авиокомпании проявяват интерес към изграждане и опериране на летища у нас, стана ясно на срещата.


Г-жа Бобева представи Българската банка за развитие като българския партньор на The Export Import Bank of China във финансирането на експорта и малките и средните предприятия у нас.


Източник: Пресцентър Министерски съвет

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...