Menu
Max_Weber

Потребителят да бъде в центъра при нов Закон за храните

Потребителят да е в центъра на вниманието при изработването на изцяло нов Закон за храните. Това каза изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните проф. Пламен Моллов на провелата се днес дискусия „Море от храни“.

Досега са правени около 30 поправки в различни законодателни актове - закони и наредби, които регламентират важни въпроси, свързани с производството, търговията, транспорта на храни. Всичко това обаче е изключително важно да се случи на базата на един изцяло нов закон. Сегашният като концепция е създаден през 1999 г. и е претърпял около 40 поправки. В днешно време той не съответства на новата философия - България вече е член на ЕС и има европейско законодателство в областта на храните, което е над 50% от общото законодателство.

Качествен контрол може да се постигне само с “по-дълбоки проверки”, добави още проф. Пламен Моллов. До този момент акцент в контрола е било количеството на проверките, но те са били относително повърхностни. За да се постигне съответният брой проверки, заложени в плановете, в много случаи не се е обръщало дълбочинно внимание върху системите за самоконтрол. Сега има промяна - около 2 пъти е намалено изискването за брой проверки, но са прецизирани критериите за контрола. Въведени са процедури и чек листи, които дават възможност контролът да се прави по един и същ начин във всички обекти от даден тип и от всички инспектори на ведомството. “Моята идея е инспекторите предварително да се запознаят с досието на фирмата и да отиват предварително подготвени за проверката” подчерта проф. Моллов.

В заключение на дискусията проф. Моллов подчерта, че е важно медиите, бизнесът и БАБХ да се обединят около реализирането на образователна кампания, която да даде възможност на българските потребители да бъдат добре информирани по отношение на храните.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...