Menu
Max_Weber

Екатерина Захариева: Енергийният борд трябва да бъде платформа за конструктивен диалог между всички заинтересовани страни в сектор „Енергетика“

„Енергийният борд трябва да бъде платформа за конструктивен диалог между всички заинтересовани страни в сектор „Енергетика“  в търсене на възможности за преодоляване на кризата“. Това каза вицепремиерът по икономическа политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева при откриване на първото заседание на Борда.

„Той ще начертае пътя за осъществяване на реформата и преструктурирането на сектора при ясни, балансирани и разбираеми правила и принципи“, допълни тя.

Като основна задача на Борда вицепремиерът определи анализа на състоянието на енергийната система, идентифицирането на основните рискове и предлагането на адекватни решения.

Дисбалансите в енергетиката вече взимат застрашителни размери. Те могат да доведат до колапс в системата, каза Екатерина Захариева. Често решенията са взимани без експертен потенциал и анализ и със съмнения за политически привкус, допълни тя.

По тази причина е наложително да бъдат предприети мерки за повишаване на капацитета на ДКЕВР.

По думите на Екатерина Захариева държавата трябва да осигури възможност за взимане на дългосрочни експертни решения в сектор Енергетика на основата на професионален и прагматичен диалог между всички заинтересовани страни. Именно в това е ролята на енергийния борд, който трябва да постави основата на този диалог и така да гарантира работещ сектор на поносими за потребителите цени, опазване на околната среда и равнопоставеност на участниците.

Участниците в заседанието се обединиха около водещите принципи в бъдещата работа на структурата: осигуряване на работещ пазар на електрическа енергия, атрактивна инвестиционна среда, социална политика и опазване на околната среда, равнопоставеност на всички членове, зачитане законните права и интереси на всеки член и на тези, които представлява, откровеност в излагането на фактите и позициите, отговорност при заемането на позиция.

Към Енергийния борд ще функционират експертни групи според тематиката на разглежданите въпроси. Очаква се съставът им да се уточни до следващото заседание на борда.

Участниците в заседанието решиха, че информация за работата на Борда ще бъде публикувана под формата на стенограми на интернет страницата на Министерския съвет след всяко заседание.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...