Menu
Max_Weber

Разглеждат стратегията за висшето образование

Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена вчера от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници.

Документът предвижда още държавата да опрощава изцяло или частично кредитите и на младежи, които са учили на кредит и после работят за ниски заплати. Какъв обаче ще бъде прагът за т.нар. ниска заплата ще се реши евентуално от следващото правителство.

Идеята е висшистите да започнат да изплащат заема чак когато увеличат достатъчно доходите си, ако работят за малко пари, то държавата ще го опрощава. Подобен принцип се прилага и във Великобритания.

Целта на мярката е да се задържат младите българи у нас и да спре изтичането на мозъци. Стратегията предвижда и мерки за връщане на българите в чужбина у нас. В проекта за оперативна програма „Наука" са заложени около 20-30 млн. лв. за тази цел до 2020 г.

Идеята е с тези средства да се привличат младежите емигранти и да им се предложи да дойдат да преподават в нашите университети или да участват в изследователската дейност на различните катедри във вузовете.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...