Menu
Max_Weber

Минимум 4430 лв. на месец за новите депутати

Най-малко 4430 лв. на месец ще получават новите депутати, които избрахме вчера. В тази сума влиза основната заплата от 2658 лв., както и безотчетните пари за сътрудници, кафета, цветя и костюми, на които избраниците имат право.

Техният размер е 2/3 от стартовото депутатско възнаграждение, или още 1772 лв. Някои от парламентарните групи обаче задържат част от безотчетните пари за общи разходи. Ако новите народни представители решат да замразят заплатите си - практика, която предшествениците им прилагаха до януари т.г., месечната сума ще е 4080 лв. - 2448 лв. основна заплата и 1632 лв. безотчетни пари.

Каквото и да е стартовото възнаграждение, към него се прибавят пари за клас, както и надбавка между 10 и 15 %, ако някой от избраниците има степен "доктор" или "доктор на науките". Ръководството на парламента и шефовете на комисии получават допълнителни възнаграждения.

Дори и да не стъпят в парламента, новите депутати ще могат да получават 1/3 от основната заплата - или 886 лв., както и 590 лв. за експерти и костюми.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...