Menu
Max_Weber

Търсят варианти за финансиране на интермодалния терминал във Варна

Търсим възможности за финансиране на проектирането на интермодалния терминал във Варна. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова по време на срещата й с представители на морския бранш в град Варна.

По думите й в момента се прави анализи на възможността проектът да бъде финансиран чрез бюджета на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, но без това да влияе върху оперативната дейност на дружеството. Друга възможност са европейски средства.

На 10 октомври изтича срокът за обжалване на избора на изпълнител на проектирането на терминала. Консорциумът „Енергопроект - Роял Хасконинг" бе класиран на първо място от общо 7 кандидата, но договорът не може да бъде подписан докато не бъде изцяло финансово обезпечен. „Интермодалният терминал има изключително важно значение, както за Варна, така и за развитието на морския транспорт. Цялостната концепция за отварянето на града към морето, за правилното използване на наличната инфраструктура и свързването на железопътен, пътен и морски транспорт, което ще бъде възможно с терминала, е много важно за развитието на града. С общи усилия, съвместно с Община Варна, ще можем да начертаем последователни действия в тази посока. Защото изграждането на интермодалния терминал е общото желание на всички нас", каза министър Ангелкова.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...