Menu
Max_Weber

Казват за промените при пенсиониране

Трябва ли да се поднови вдигането на възрастта за пенсиониране, ще се въведе ли такава възраст за полицаи и военни, и при какви условия ще се пенсионират миньорите, шофьорите и летците от следващата година - отговорите на тези въпроси се очакват днес от екипа на Консултативния съвет по оптимизиране на осигурителната система към социалното министерство.

Експертите ще представят пакет от предложения за реформи в осигурителната система, който служебното правителство ще завещае на следващото редовно правителство, а новите управляващи ще трябва да решат кои от предложенията да реализират.

След като предишното редовно правителство замрази пенсионната реформа за една година, служебният кабинет активизира работата на Консултативния съвет, който през последните няколко месеца беше натоварен със задачата да предложи как да продължи реформата от началото на 2015-та година.

Сред обсъжданите варианти за пенсиониране на най-масовата трета категория труд е да се поднови увеличаването на пенсионната възраст, както за мъжете, така и за жените. Един от вариантите предвижда това да се случва по старата формула с по 4 месеца на година, а според друг вариант възрастта при жените трябва да расте по-бързо, отколкото при мъжете, докато достигне 63 години при жените и 65 години при мъжете. Предлага се също увеличаване на вноската за пенсия с 1 процент от догодина. Експертите ще представят визията си за справяне с ранното пенсиониране, в контекста на препоръката на Европейския съюз за ограничаването му. В края на септември служебното правителство одобри въвеждането на пенсионна възраст за полицаи, военни и служители на затворите, като мярка в програмата за реформи.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...