Menu
Max_Weber

Война за цената на петрола?

Добивът на шистов газ ще остане рентабилен даже и при цена на барела от 57 долара, година по-рано беше необходима по-висока цена – 70 долара.

Това сочат изчисленията на анализаторите на IHS, като техните цифри съществено се отличават от тези на руското министерство на енергетиката.

В случай на спад на цените до 80-90 долара за барел много проекти, включително в САЩ, ще работят на загуба, заяви по-рано министърът на енергетиката Александър Новак, цитиран от "Ведомости".

Себестойността на добива на "черното злато" се превърна в главния въпрос за инвеститорите заради понижаването на котировките на петрола. От началото на годината барел петрол марка Брент поевтиня с 22%, WTI – с 16,8%. Но намаляването на цените не плаши американския петролен сектор.

Бившият финансов министър Алексей Кудрин прогнозира 80-85 долара в течение на 5 години. Руското правителство допуска, че периодът на ниските цени на петрола ще продължи определено време, но е готово за това, заяви вицепремиерът Аркадий Дворкович. В бюджета за 2015 са заложени 96 долара за барел. В петролния бранш са по-предпазливи. В "Лукойл" изхождат от цени 80-85 долара, заяви вицепрезидентът на компанията Леонид Федун.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...