Menu
Max_Weber

КТБ фалира в четвъртък?

До края на ноември ще бъдат изплатени гарантираните влогове до 196 000 лева на депозантите в Корпоративна търговска банка.

Още днес или най-късно във вторник сутринта БНБ ще подготви отчет за трезора, който да обхваща времето до 31 октомври. Очаква се той да отчете отрицателен собствен капитал и това да доведе до законовото задължение на Централната банка да отнеме лиценза до пет дни след обявяването на данните. Според банкови юристи, ако във вторник БНБ обяви отчета, то в четвъртък лицензът на Корпоративна може да бъде отнет.

Не по-късно от 20 дни след решението на БНБ за отнемане на лиценза започва изплащането на гарантираните влогове. Този срок от почти три седмици е предвиден, за да може Фондът за гарантиране на влоговете да събере нужните средства, пише "Стандарт". Преди дни неговият шеф Росен Николов обяви, че институцията е готова, което означава, че изплащането може да започне и доста по-рано. Не са гарантирани средствата на държавата и общините, както и влоговете с индивидуално договорени по-добри условия от тези, които банката публично предоставя. Вложителите с по-големи суми стават кредитори на трезора. Те може да получат част от парите си, след като в банката влезе синдик и разпродаде активите на трезора. След осребряването на имуществото или продажбата се погасяват задълженията към кредиторите в определен ред, при недостиг на средствата те се разпределят по съразмерност.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...