Menu
Max_Weber

Десислава Терзиева: Трябва баланс между справедливото обезщетяване на собствениците на имоти, но без да се ощетява държавният бюджет

По отношение на отчуждителните процедури на частните терени за изграждане на Северната скоростна тангента и недоволството на част от собствениците на имоти от определените цени, министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева заяви, че казусът е много сериозен и е проблем както за собствениците, така и за държавата.

Оценките на тези имоти, са правени по методика, приета през 2010г. от правителството на ГЕРБ, отбеляза министърът. Експертите, избрани чрез обществена поръчка през 2012 г., са изготвили оценката на базата на тази методика.


В конкретния случай нищо не може да се направи и аз като министър нямам правомощия да отменя тези оценки, заяви Терзиева. Единственият ред е съдебен – обжалване по съдебен ред, което вече се прави от собствениците.


В тази връзка министър Терзиева е разпоредила на председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ да преразгледа методиката за оценките за обезщетения за отчуждаване на имоти за държавни нужди и да изготви конкретни предложения, за да се прецени има ли възможност да се промени нормативната уредба. Трябва баланс между справедливото обезщетяване на собствениците на имоти, но без да се ощетява държавният бюджет, подчерта министърът.


Терзиева каза, че се проучват и европейските практики, за да не се забавя строителството на големите инфраструктурни проекти, а собствениците да получават справедливо обезщетение.


Източник: Пресцентър Министерство на регионалното развитие

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...