Menu
Max_Weber

Каролев: Не трябва да се разчита на пенсия, а да се спестява

„Голяма част от ромското население никога не се осигурява, а когато навърши определената възраст получават социална пенсия от бюджета на НОИ. Парите, които са във тези частни пенсионни фондове и които са малко, ако се вземат ще идат в големия кюп, но това няма да увеличи пенсиите”, каза в „Здравей, България” Владимир Каролев, съветник на министъра на икономиката Божидар Лукарски.

„Ако тези пари се вземат и отидат в НОИ, те ще бъдат по лични партиди”, заяви от своя страна Мика Зайкова, която е икономически и финансов експерт. По думите й НОИ ще взима за управлението на тези пари 5%, а частните пенсионни фондове взимат между 20 и 25%.

Той обвини Мика Зайкова в лъжа, че пенсионните фондове взимат между 20 и 25%.

Каролев веднага й отговори, че държавата не може да управлява парите на работещите по-добре от частните фондове, на които това им е работата.

„Така хората ще имат избор дали да отидат в НОИ, или в частен пенсионен фонд. Пенсионните фондове взимат наготово тези пари и не се състезават помежду си”, аргументира се Зайкова. Финансистът веднага отвърна, че това не е така, тъй като има много фондове, всеки избира кой фонд да му управлява парите, а освен това на края на годината можеш и да се преместиш в друг пенсионен фонд.

„Не искам да си дам парите на НОИ и не искам да получавам държавна пенсия”, каза Каролев. По думите му НОИ е едно огромно обещание.

„За да има достойна пенсия не се иска само да увеличаваш години, възраст и стаж, а се иска да има политика по доходите, да има пазар на труда като хората и да има реформирана образователна система”, заяви Зайкова.

„Надявам се, че всеки разумен човек няма да разчита на НОИ и ще спестява”, надява се Каролев. Той предложи не само да не се намаляват вноските в личните пенсионни сметки, а дори да се увеличат. Според него хората не трябва да разчитат на социална пенсия.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...