Menu
Max_Weber

Менда Стоянова: НОИ е по-сигурен стопанин на пенсиите, зад него е държавата

Частните пенсионни фондове трябва да излязат на светло и да убедят гражданите, че управляват правилно парите им, заяви председателят на бюджетната комисия в парламента и един от архитектите на радикалната промяна в пенсионното осигуряване Менда Стоянова пред БТВ.

Тя настоя, че Националният осигурителен институт е по-сигурен стопанин на парите, защото негов гарант е държавата.

На извънредна среща между правителството и синдикатите в неделя беше взето неочаквано радикалното решение за премахване на задължителното осигуряване в частните фондове, които след време трябва да започнат да изплащат втора пенсия.

В момента вноската за пенсия за хората от най-масовата - трета категория труд, е 12.8% в Държавното обществено осигуряване и 5% в частен пенсионен фонд. Предложението е тези 5 % човек сам да прецени къде да внася - в частен фонд на индивидуална сметка или в Държавното обществено осигуряване, където парите са общи. Тази преценка обаче ще може да бъде направена само веднъж в живота и връщане назад няма да има, става ясно от предложението.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...