Menu
Max_Weber

Менда Стоянова: Думата „национализация” е спекулация

„Думата „национализация” е спекулация. Ние даваме възможност на всеки един осигурен в достатъчно дълъг срок да прецени къде и по какъв начин да се осигурява”, каза в студиото на „Здравей, България” председателят на Бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Според нея готвените промени в пенсионната система не са промяна на модела.

„Този плач на така наречените експерти или на десни политици, които казват: „Ние, дами и господа, сме по-умни от вас и сме измислили модел, с който да се осигурявате в този частен пенсионен фонд, защото Вие нямате капацитет да решите къде да изпратите парите си" - това не е дясно”, допълни тя.

"Такъв експеримент с пенсионната система, като сега действащия в България, беше въведен от МВФ в четири страни. Полша и Унгария вече се отказаха от него. В Чехия ще го отменят, остана само България", заяви председателят на Бюджетната комисия.

„Промените засягат всички хора, родени след 1959 г., които в момента внасят 12,8% от своя осигурителен доход към НОИ и 5% към частен осигурителен фонд, който те са избрали. В случаите, в които не са избрали – а това са около 50% от всички, те служебно се разпределят към някой от частните пенсионни фондове. Ако хората не направят нищо, те пак ще бъдат осигурени на две места. Това трябва да се случи от 1 януари, 2015 година до последния ден, в който ще се пенсионират. Възможно е дори година, дори ден преди пенсия да си прехвърлиш личната партида в НОИ, ако виждаш, че иначе по модела с две пенсии ще вземаш по-малка пенсия”, категорична бе Стоянова.

„Пенсиите в държавното осигуряване се изчислява по формула, но ако имате партида и в частен фонд, тя ще бъде намалена с около 28%, за да бъде компенсирано от втория стълб. Допълващата пенсия би могла да бъде по-малка от това, което ще получите в НОИ, ако има период в който не се осигурявате, например по майчинство или безработица. Докато в държавното осигуряване това се признава за стаж и не се изважда като време при определяне на пенсията”, поясни Стоянова.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...