Menu
Max_Weber

Финансовият министър: Уроците от КТБ са прочетени

„През първия месец от стартирането на процеса за изплащане на гарантираните депозити на вложителите в банката с отнет лиценз беше извършена доста сериозна работа, като правителството и Фондът за гарантиране на влоговете в банките, заедно с деветте банки, които обслужват гражданите, успяха да създадат организацията и да ангажират необходимия ресурс за нормалното протичане на процеса“. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг в МФ след срещата си с председателя на УС на ФГВБ Радослав Миленков и ръководителите на банките, обслужващи вложителите на КТБ при изплащането на гарантираните им влогове. Той коментира, че с този процес „на практика се видя, че българската банкова система и системата за гарантиране на влоговете работи и може да бъде приведена в съответствие с европейските стандарти в тази област“.

„За 20 работни дни ФГВБ е изплатил 90% от гарантираните влогове, това са 3,250 млрд. лева. 91 300 вложители вече са се разпоредили със своите вложения“ – това съобщи Радослав Миленков. Той обобщи, че в първия ден при старта на изплащането са били разпоредени 1,188 млрд. лв., като това е било 32% от цялата сума.  Само за първите три дни на кампанията 55% от сумата е била разпоредена, а за последните три работни дни процентът вече е 1,8, т.е. темпото на изплащането на гарантираните влогове на гражданите намалява. Миленков подчерта, че логистично 9-те банки са се справили, клиентите са имали максимален достъп до клоновете, а това е ясен индикатор за професионалното ниво на българската банкова система. Председателят на УС на ФГВБ подчерта, че „само около 2% се изтеглени в кеш и че това е доказателство, че българските вложители вярват в банковата система и продължават да разчитат на нея за своите спестявания“. Радослав Миленков посочи още, че всичките пари за изплащането са били осигурени предварително и че вложители, които все още не са се разпоредили със средствата си, имат право да го направят до 5 години от началната дата на процеса. Миленков съобщи, че „собствените средства на Фонда бяха инвестирани в ДЦК, като амбицията ни при осигуряването на ликвидност преди започването на процеса беше, така да структурираме своите операции, че да се минимизира натискът върху цените на пазара и основно се разчиташе на правителството, което ни подкрепи с този заем до 2 млрд. лева. Радослав Миленков заяви, че в момента ФГВБ води разговори с международни финансови институции за осигуряване на стендбай кредитни линии, които да бъдат използвани в случай на нужда, също така се водят и разговори за рефинансиране на част от заема към правителството, като приоритетна идея е парите да бъдат върнати на българските данъкоплатци. В тази връзка министър Горанов каза, че е „много вероятно до размера на държавната гаранция Фондът в много кратък срок да успее да осигури подобно финансиране, с което ще намали заема, който е получил от държавата“. Когато Фондът възстанови тези средства на държавата, те ще останат във фискалния резерв, обясни финансовият министър.

В отговор на журналистически въпроси Министър Горанов коментира, че „странните практики, които са се развивали в банката с отнет лиценз, са изолиран случай и не могат да се приписват върху банковата ни система. Това, че са допуснати да се случат, поставя под въпрос имунитета на банковата система и на държавата да идентифицира и да решава подобни казуси“. Финансовият министър беше категоричен, че „уроците са прочетени“ и заяви, че в тясно сътрудничество с НС ще се направят необходимите промени, така че слабостите, които са забелязани в Закона за банковата несъстоятелност и в Закона за БНБ, да бъдат премахнати. По отношение на търговските сделки, които се извършват в момента министърът коментира, че разчита на Върховния административен съд максимално бързо да реши казуса. „Имам уверението, че в кратки срокове, а не в предварително заявените, ще имаме решение по жалбите срещу решението на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ и ще влезем в класическата несъстоятелност – така, както тя е разписана в Закона за банковата несъстоятелност с назначаването на синдиците, защото те са органите, които могат да контролират извършването на сделки, които нарушават масата на несъстоятелността и привилегироват едни кредитори пред други. А това е нещо, което Законът не допуска“ – заяви още Горанов. Министърът припомни, че е ангажиран целият държавен ресурс – и на органите по приходите, и на прокуратурата, за да не се допусне увреждане на масата на несъстоятелността на КТБ и късането на връзката между кредитите и придобитите с тях активи. „Ако ВАС реши, че неправилно е отнет лицензът на КТБ, влизаме в хипотеза, че ФГВБ е най-големият кредитор на банката“ – отговори министър Горанов на журналистически въпрос.

Председателят на УС на Асоциацията на банките в България Левон Харпацумян заяви на брифинга, че „през изминалия месец банките работихме в много добър технически синхрон с правителството и с ФГВБ. Българската банкова система е една добре организирана индустрия и доказа, че може да се справи и с такива задачи“. Харпацумян допълни, че „за 2015 г. банките ще се стремим да подпомогнем за един по-добър ръст в икономиката и да си заемем позициите, които имаме като финансови посредници, подпомагайки икономическата и социална среда в която живеем“.

Министърът на финансите допълни темата на брифинга с информация за протичащия в момента дебат за пенсионната реформа. Той изрази пред журналистите уверението си, че „този дебат е много полезен и ще придобие завършен вид до 31 март тази година, когато ще имаме дългосрочен и завършен пакет от решения, който да бъде припознат от всички политически сили“. Това ще гарантира дългосрочност на решенията и няма да е необходимо в началото на всеки нов мандат да се повдигат въпросите за пенсионния модел, за осигурителния стаж, за максималния и минималния осигурителен доход и за размера на пенсиите. „Защото от днешният дебат ще се родят решения, чиито параметри ще бъдат определени и ще намерят място в пенсионната система“ – категоричен е Владислав Горанов.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...