Menu
Max_Weber

Лондонският пазар на имоти вече е колкото БВП на Бразилия

Бумът в сделките с недвижими имоти във Великобритания добави 1,5 трлн. лири към стойността на жилищата в страната през последните пет години.

Така се стигна до момент, в който жилищните имоти в столицата Лондон струват колкото БВП на Бразилия, предаде CNN, информира investor.bg.

Изследване на експертите по недвижими имоти от Savils показва, че стойността на къщите и апартаментите във Великобритания е била 5,75 трилиона британски лири (8,7 трлн. долара) през 2014 г. Това е увеличение с близо 1 трлн. лири в сравнение с 2009 г. Така в момента пазарът на жилища в Лондон струва колкото годишният брутен вътрешен продукт на Бразилия – около 2,2 трлн. долара.

Икономиката на британската столица се възстанови стабилно след финансовата криза, по време на която имаше понижение в цените на имотите. Така за последните пет години стойността на жилищата се е покачила с 61%, като само през изминалата година ръстът е бил с 20 на сто. В момента все пак има признаци за забавяне на темповете на поскъпване.

Печалбите в момента се дължат на комбинация от голямото вътрешно търсене, както и сериозен приток на пари от богати руски и китайски купувачи.

Стойността на имотите в най-скъпите квартали на Лондон – Уестминстър, Кенсингтън и Челси общо се оценяват на 345 млрд. долара. Това е повече от БВП на Дания, която е 35-тата най-голяма икономика в света.

И докато цените се покачват в почти всеки регион на страната, броят на жилищата, финансирани с ипотечни заеми е спаднал до 800 000 за пет години. На младите работещи им е трудно да спестяват достатъчно, за да погасяват ипотеките и отиват да живеят под наем. Така живеещите на квартира са достигнали невиждани нива във Великобритания.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...