Menu
Max_Weber

Европейци, дайте своя глас!

Да подобрим социалната справедливост и правата на работниците, демократичния контрол и отчетност на ЕС и да се борим с младежката безработица. Все повече хора губят доверие в способността и желанието на демократичните институции да предприемат активни действия. Строгите икономии задушават много страни от Еврозоната. Необходими са спешни мерки, които да „доставят кислород” за икономиките и да върнат надеждата на хората; мерки, за които ЕП и ЕКП призовават още от началото на кризата.

В началото на кризата ни беше обещано, че финансите ще бъдат поставени обратно под контрол, за да бъдат в услуга на реалната икономика. Това обещание не беше изпълнено.


Обикновените хора платиха цената на кризата, но още много трябва да се направи, за да се регулира финансовия сектор. Нашите граждани все още подкрепят банките и предоставят гаранции за нации в затруднено положение.


В много страни от ЕС хората бяха принудени да приемат драстично орязване на заплати и пенсии, трудовите права са атакувани, а нивата на безработица достигнаха непоносими нива. Неравенството и несигурната работа се увеличиха.


Ние искаме да спрем практиката решения, които засягат всички да бъдат взимани при закрити врати, без прозрачност и демократична отчетност. Тройката трябва да бъде решително преструктурирана, като се даде централна роля на демократично избраните институции. Това беше изискването на ЕП още от началото.


Ние предсказахме, че строгите икономически мерки прилагани „на сляпо” са опасни и непродуктивни. Те задушават икономическия растеж, което намалява приходите на правителствата и увеличава държавния дълг.


Нашата цел е да се върнем към стабилни държавни финанси чрез разработването на подробен инвестиционен план, който да подпомогне растежа чрез „интелигентни” инвестиции в инфраструктура, иновации и образование. Щом като се намериха стотици милиарди евро за спасяване на банките, значи би трябвало да се намерят пари и за това.


Успехът на икономическите реформи зависи от надеждата и вярата, че тези усилия и потенциалните ползи от тях са справедливо разпределени. Социалният диалог е крайно необходим за осигуряване на справедливост. Един пакет от мерки подпомагащи растежа би дал надежда на хората, които губят работата си и драстично обедняват.


Много повече трябва да се направи по въпроса за младежката безработица. Това трябва да стане пръв приоритет. Европейските институции са приели и трябва да осъществят програмата за младежка заетост, която гарантира на всички млади хора под 25 години (независимо дали са регистрирани в бюра за безработни или не) добро и конкретно предложение за работа в рамките на четири месеца след като са завършили образованието си, или след като са останали безработни. И все пак, само това няма да бъде достатъчно.


За да укрепим доверието на гражданите на ЕС ние трябва да прекъснем опасната практика на банките да не отпускат заеми на малки и средни предприятия, а да предпочитат да финансират нови спекулативни дейности. Това може да се направи чрез един истински, напълно развит банков съюз.


В следващите пет години Европа ще бъде по-силна, ако подкрепи верните политики за устойчиво и активно възстановяване с повече и по-добри работни места, с всеобща обществена подкрепа. Европейци, дайте своя глас!


Източник: Пресцентър КНСБ

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...