Menu
Max_Weber

Само 14% от доматите на пазара са български

Символична част от зеленчуците и плодовете на пазара са български.

През миналия декември 11% от доматите бяха наши. През януари ситуацията е леко променена и родната стока е 14%. Това съобщи за "Преса" Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища. Оранжерийната ни продукция е по-скъпа, отколкото вносната, която идва от по-топли страни.

Българските оранжерийни домати поскъпнаха с 11,7% само за седмица и се търгуват по 2,48 лв. на едро. Вносната стока идва основно от Турция, Гърция, Македония, Испания, Мароко и Албания. На едро се предлагат по 2,18 лв., което е с 12,4% увеличение за седмица. Стоката с по-високите цени още не е стигнала до пазарите на дребно.

Напоследък нараства албанският внос. Търговци разказват, че зарзават от Албания в символични количества се появява от 7-8 години, но е влизал с гръцки фактури. Сега доставките се увеличават. Албанските производители са били работници в гръцките градини. Заради кризата обаче там свалили надниците наполовина и гастарбайтерите се завърнали по родните места, където разширяват производството на зеленчуци.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...