Menu
Max_Weber

ЕС и САЩ подновиха преговорите за най-крупната в света зона за свободна търговия

В Брюксел бяха подновени преговорите между Евросъюза и САЩ за създаване на най-крупната в света зона за свободна търговия, които започнаха преди година и половина, но проектът предизвиква все по-силен скептицизъм в Европа, предаде БНТ.

Днешният, осми рунд на преговорите, ще продължи до петък. Това ще е първият цикъл от преговорите след сформирането на новия състав на Еврокомисията, в която за комисар по търговията беше назначена Сесилия Малмстрьом.

След няколко срещи в края на 2014 г. с американския преговарящ Майкъл Фроман  Малмстрьом заяви, че възнамерява да даде “нов тласък” на тези преговори, които “зациклят” поради разногласия по редица въпроси. Те предизвикват страхове у европейците поради възможни неблагоприятни последици от глобализацията. Един от най-важните дебати е на тема опасността от намеса на чуждестранни компании в публичните политики чрез процедурата на арбитраж, предвидена в проекта за споразумение.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...