Menu
Max_Weber

Първи сме в ЕС по ръст на продажба на автомобили

Най-висок ръст от регистрирани леки автомобили на база петгодишен период /2008-2012/ е отчетен в няколко страни-членки на ЕС, като България е на първо място по ръст в продажбите - плюс 19 на сто, отчита анализ на Евростат за тенденциите в продажбите на автомобили в Евросъюза. След България ръст в продажбите на леки коли е регистриран в Словакия /плюс 18 на сто/ и Полша /плюс 17 на сто/, информира Дарик нюз.

За сравнение, според последната годишна статистика на Асоциацията на европейските автомобилни производители - у нас през миналата година са били продадени около 20 000 нови автомобила, което е ръст в продажбите от 5,2 процента при среден ръст от 5,7 в рамките на ЕС-28.

По последните данни на европейската статистика у нас се падат също около 400 автомобила на 1000 жители, като общо за страната през 2012 г. е имало приблизително 2,8 млн. броя автомобила.

Според данните на Евростат най-много коли с бензинови двигатели се карат в Кипър - над 90 на сто от автомобилния парк в страната. Следват Холандия, Финландия, Швейцария и Унгария, където с бензинови двигатели се движат между 75 и 80 на сто от колите там.

Най-много коли с дизелови двигатели са регистрирани в Белгия и Люксембург - около 60 на сто от автомобилния парк в тези страни.

Сред държавите, в които автомобилите се движат с алтернативно гориво най-висок е процентът на колите в Италия, Полша и Холандия. Като цяло най-много автомобили с алтернативно гориво има в Италия - над 180 хиляди, в Полша - около 60 хиляди и в Холандия - около 15 хиляди.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...