Menu
Max_Weber

Десислава Терзиева: Строителството на АМ „Струма“ е приоритет за правителството

Изграждането на Лот 3 на АМ „Струма“ е основен приоритет за правителството през новия програмен период на ЕС. Това заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, която откри Дискусионен форум за проектиране на пътната част на подучастъците на  Лот 3 на АМ „Струма” в УАСГ.

Министърът подчерта, че Лот 3, който преминава през Кресненското дефиле, е най-тежкият и труден участък от строителството на магистралата, заради необходимостта от изграждане на 15-километров тунел, който ще е най-дългият шосеен в Европа и втори по дължина в света. Съоръжението ще е с две тръби, с по две ленти във всяка посока. Общата дължина на Лот 3 е около 65 км и е с прогнозна стойност от 1.7 млрд. лв. За цялостното завършване на магистралата са осигурени средства от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“.


Десислава Терзиева обясни, че Лот 3 на магистрала "Струма" е разделен на три подучастъка. Първият – от Благоевград до Крупник е с дължина от 21 км, където също ще се изгражда тунел с дължина от 2 км до село Железница. Прогнозната стойност на пътя, без тунела, е 150 млн. лв., а подземното съоръжение ще струва 200 млн. лв.


Лот 3.2 – между Крупник и Кресна, където ще се строи най-дългият тунел, е с дължина 22 км и е с индикативна стойност 1.1 млрд. лв. Съоръжението ще е на около 30 м дълбочина, съобразено с геологията и ще влиза откъм Крупник преди навлизането на Кресненското дефиле и излиза западно, след Кресна. Планира се изграждането на напречни връзки между тунелите за пешеходци, както и на напречни връзки за навлизане на коли между двата тунела.


Последният подучастък Лот 3.3 е между Кресна и Сандански и е с дължина от 23 км. Предвижда се строеж на 2 пътни възела, шест надлеза и подлеза и десет моста с обща дължина от около 1 км. Прогнозна цена е 200 млн. лв.


Терзиева каза, че тази година и най-късно в средата на следващата ще се обявят търговете за изграждане на отделните участъци от Лот 3 на АМ „Струма“.


Регионалният министър заяви, че се планира строителство на 8 съвременни площадки за отдих през 15 - 20 км. По 20-25 дка ще бъдат отделени от магистралата, където бизнесът ще има възможност да изгради бензиностанции, места за хранене и др. Предвидено е и изграждането на 3 хеликоптерни площадки, за да може в случай на необходимост да се предприеме спешна евакуация, да се осигури бързо транспортиране на пострадали, както и на медицински екипи. Ще бъде обособен контролен център, който ще обслужва двата тунела и магистралата. Центърът е на площ около 40 дка и там ще са разположени машините за зимно поддържане, линейки, пожарни, камери за наблюдение и др.


Източник: Пресцентър Министерство на регионалното развитие

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...