Menu
Max_Weber

Лиляна Павлова: Две са ключовите теми за развитието на отрасъл ВиК

Две са ключовите теми, касаещи отрасъл ВиК, по които трябва да бъде достигната договореност на национално ниво, за да може страната ни да получи финансиране по Оперативна програма „Околна среда“ през програмния период 2014-2020 г.

Необходимо е да се изясни кой ще бъде бенефициент по програмата – дали общините или ВиК операторите, както и да се защити пред Европейската комисия нуждата от безусловно необходими за страната ни проекти. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на първото заседание на Съвета за координация на реформата в отрасъл ВиК.

Ако следваме логиката на програмата, такава, каквато е в момента, първите инвестиции по Оперативна програма „Околна среда“ в страната ще могат да бъдат реализирани след изготвянето на регионалните прединвестиционни проекти в края на 2017 г., каза министър Павлова. Затова ще отстояваме позицията си да имаме шанса да реализираме тези безусловно необходими проекти. Имаме списък с необходими инвестиции, но някои от тях не са с добра проектна готовност или са преоразмерени. Необходимо е тези проекти да бъдат приоритизирани, допълни тя. Това означава, че те ще бъдат прегледани от ВиК операторите, някои могат да претърпят частични промени, но като цялостен подход бихме искали те да бъдат реализирани в периода 2016-2017 г., т.е. докато тече подготовката на регионалните прединвестиционни проекти. Темата е повдигната пред Европейската Комисия и въпреки някои принципни различия в подхода, тече диалог, каза още министър Павлова.
Това беше причината за създаването на Съвета за координация на реформата в отрасъл ВиК. Той ще оказва съдействие в процеса на провеждането на реформата в отрасъла, посочи регионалният министър.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...