Menu
Max_Weber

Банки в Гърция получиха финансова инжекция в размер на 65 милиарда евро

На фона на трусовете в Брюксел три от така наречените системни банки в Гърция поискаха и получиха финансова инжекция в размер на 65 милиарда евро по програмата за спешна ликвидна помощ, информира БНТ. Този механизъм, създаден под крилото на ЕЦБ, има за цел да подпомага националните трезори от еврозоната.

При одобрение механизмът отпуска пари за периоди от по 15 дни и срок не по-дълъг от 6 месеца. Лихвата на този кредит е доста по-висока от тази на Централната банка. Въпросът е дали докато Гърция буксува в преговорите на полето на политиката, не се опитва да реши чрез този технически ход, макар и временно, финансови проблеми на държавата или пък банките наистина губят ликвидност.

Факт е, че през последните дни вложителите теглят повече. Интересно е, че на личната си страница във Фейсбук шефът на кабинета на гръцкия премиер е публикувал информацията, че само вчера са изтеглени 1,8 милиарда евро от банките, срещу 1,4 милиарда миналия вторник и един милиард в понеделник. Данните са цитирани от гръцкото икономическо издание.

Подобни са данните и на JPMorgan, от чийто анализ става ясно, че гръцките банки губят седмично по около 2 милиарда евро от вложения и ако този ритъм се задържи, то би означавало, че след 14 седмици банките в Гърция ще имат проблем да отпускат нови заеми заради липса на кешова наличност.

Тази оценка се базира и на данните, че вече са използвани 80 милиарда от общо 108 милиарда евро – максимума определен от Централната банка. Във всеки случай утре там решават дали програмата за Гърция ще продължи.

В същото време Брюксел очаква от Гърция до петък да поиска официално удължаване на срока на меморандума, чрез който получава помощ срещу реформи. Знаците от Атина са, че това няма да бъде направено, най-малкото защото така е обещано на избирателите преди по-малко от месец. Какво обаче ще се случи – предстои да разберем.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...