Menu
Max_Weber

Данък върху пенсиите?

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин не смята, че трябва да бъде налаган допълнителен данък за пенсионерите с ниски доходи. Така той коментира предложението на работодателите да се въведе 10% данък за работещите пенсионери. Синдикатите са категорично против. Позицията си те обявиха на Конференцията по случай 25 години от основаването на КНСБ, предаде БНТ.

Според вицепремиера Ивайло Калфин, през годините е имало различни варианти за облагане на работещите възрастни – от невъзможност да получават пенсия, ако работят- до орязване на заплатата. Той смята, че предложението на работодателите трябва внимателно да се обсъди.

Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политика: Ако някой взема около минималната пенсия и работи, надали това би трябвало да бъде ограничавано. Но в същото време тогава, когато търсим възможност и за отваряне на работни места, особено хора в предпенсионна възраст, пък има положителен ефект. Така че предложението е хубаво да го обсъдим.

И без обсъждане синдикатите са против. По думите на вицепрезидента на КНСБ Пламен Димитров, облагането на пенсиите дава резултати в Западна Европа, но не и у нас, тъй като доходите на българските пенсионери изостават драстично.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: Няма как да накараме хората, които получават доходи, които – пенсии и заплата едва им стигат, за да преживяват, да ги вкараме в дебата кое е облагаемо и кое е необлагаемо.

Според Димитров, увеличаването на осигурителните вноски е спасителният вариант за пенсионната система.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: Увеличение на вноските няма алтернатива, друг е въпросът с какъв темп, в какво време, колко може да си позволят хората, бизнесът.

На Конференцията по случай 25-годишния юбилей на КНСБ, която събра над 400 души в НДК, Пламен Димитров постави въпроса дошло ли е време за синдикално участие в законодателната власт. Поиска държавните служители също да могат да стачкуват и посочи, че една от целите на синдиката e минималната работна заплата да достигне 500 лв. до края на 2017 година.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...