Menu
Max_Weber

60 млрд. евро месечно ще се наливат от днес

Европейската централна банка започва програмата за изкупуване на дългови книжа. До септември догодина банката ще внася по 60 млрд. евро месечно в икономиката на еврозоната.

Програмата, станала известна като "Планът Драги", е общо за повече от един трилион евро. Основната й цел е борбата с дефлацията, пише bnr.bg.

Още миналата седмица, президентът на банката Марио Драги прогнозира, че инфлацията в еврозоната ще се движи около нулата, което е значително под прогнозата от декември, когато Европейската централна банка очакваше потребителските цени да се вдигнат с 0,7 на сто тази година.

Програмата също така цели ускоряване на икономическия растеж в еврозоната, като последните прогнози на банката са за увеличаване на брутния вътрешен продукт на еврозоната от 1 на 1,5 на сто тази година и до 1,9 на сто догодина.

"Планът Драги", който реално представлява печатане на пари, може да бъде прекратен предсрочно, ако експертите от централата във Франкфурт видят, че той дава резултат преди планирания край през септември 2016 година. Миналата седмица ЕЦБ запази и рекордно ниската си основна лихва от 0,05 на сто.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...