Menu
Max_Weber

Румен Гечев: Небанковите институции трябва да са с лицензионен режим и определен капитал с доказан произход

Очакваме официалното становище на Европейската централна банка, за да изберем системата, при която ще защитим българските граждани и ще възстановим баланса на интересите. Това заяви в ефира на BTV народният представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисията по икономическа политика и туризъм Румен Гечев. Той обясни, че става въпрос за европейска директива и раздаване на кредити до 400 лв., но това касае и другите кредити.

Депутатът подчерта, че целта е да се промени режимът на работа на фирмите, които раздават бързи кредити. "Ние ще поискаме небанковите институции, които раздават такива кредити да минат от регистрационен към лицензионен режим. Това означава качествена промяна в контрола и регулирането на тези институции. Искаме да изключим от пазара случайните играчи и да останат тези сериозни фирми, които спазват европейските правила при раздаването на тези кредити", каза още той. По думите му новите изисквания включват и две други важни промени: небанковите институции да представят капитал, който се обсъжда да се движи между 2 и 5 млн. лв. и доказването на произхода на капитала. Според депутата това означава, че разбойници, откровени спекуланти ще бъдат изключени от този пазар, за да не се случват такива трагедии, за които научаваме всеки ден.


Помолен да коментира дали така няма да останат само големите фирми на пазара, Гечев обясни, че във финансовата сфера нещата се различават, защото не е едно и също някой да има крава и да продава млякото и това някой да си "играе на банки и на финансиране". "Ние няма да правим промени, които не съответстват на европейската практика. Въпросът е не дали фирмите са дребни или големи, а дали следват европейските правила. Дали работят в защита на своя интерес и на интереса на своите клиенти или само за извличане на спекулативни печалби в българския, негативен смисъл на думата", категоричен бе той. 


Всички такси и условия трябва да са упоменати в договора


Той коментира, че един от въпросите, който вълнува хората, е бързото нарастване на техните задължения, в резултат на това, че неочаквано за тях, незаписано в договорите или не са обърнали внимание, че лихвите растат бързо или кредиторите въвеждат допълнителни такси. Народният представител допълни, че се взимат конкретни мерки между първо и втори четене на Закона за потребителския кредит, но предстоят и промени, които ще бъдат предложени в зала в близките 4-5 седмици.


На въпрос дали може да се направи нещо за хората, които вече са подписали такива договори, Гечев отговори, че ако хората не са били внимателни при подписване на такива договори, за съжаление, в този случай не може да се направи нищо със задна дата.


Той обясни, че лихвите в тези кредитни институции са по-големи, което е разбираемо с оглед на по-големия риск и човек, за да отиде да тегли пари от такава институция, преди това банките са му отказали, защото той има лоша кредитна история или ниски доходи. Депутатът коментира, че в някои случаи тези лихви достигат до десетки пъти по-високи суми за връщане от първоначално взетите, което се дължи на пропуски в законодателството. По думите му срещу това именно се взимат мерките за лицензионен режим, както изискване за капитала на тези фирми, така че те да работят по европейски правила, където разликите в лихвите няма да бъдат 4-5 пъти или стотици проценти, а ще бъдат в рамките на 2-3 пъти първоначалната лихва.


Той обясни, че при разглеждане на системата на работа на някои от тези фирми, е забелязано, че те използват наказателните такси по следния начин: човек вижда, че лихвата е поносима и подписва договор с такава фирма без да види, или изобщо не е записано, че се увеличават сумите за плащане с наказателна такса, за това че не са внасяни вноските на време. "Наказателни такси винаги има, но те трябва да са изрично упоменати в договора. Това, което ние можем да направим, е да хармонизираме нашето законодателство с европейското", поясни Гечев.


Поемам ангажимента да направим промени за ограничаване на терора над гражданите


Той подчерта, че има и сериозни банки и небанкови институции и не трябва всички да бъдат слагани под един знаменател. По думите му банките и небанковите институции не са социални организации и този, който дава пари, си ги иска обратно. Народният представител подчерта, че е изключително важно, когато хората подписват договори, да гледат какво пише в тях, защото когато се стигне до съд и има подписите и на кредитополучателя и кредитодателя, няма как съдът да вземе социално решение. "Съдът следи единствено за спазването на договора. Работа на социалните институции е да се намесят в такива случаи и да помагат на хората според възможностите си", каза още той.


Гечев заяви, че по негово мнение най-притеснителното е тропането по вратите и денонощното заплашване на хората. По думите му обаче всички проблеми с бързите кредити и небанковите институции не могат да се решат само с един закон. "Поемам ангажимента, като депутат в 42-то Народно събрание, с моите колеги да направим промени и в другите закони, за да ограничим такъв терор и механизмите и инструментите, които се използват. Не можем да позволим българските граждани, които са изпаднали във временно затруднение да бъдат тероризирани от когото и да било", заключи Румен Гечев.


Източник: Пресцентър БСП

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...