Menu
Max_Weber

Острова губи половин милиард лири заради слънчево затъмнение

Слънчевото затъмнение, което мнозина очакваме в петък с нетърпение всъщност създава риск за европейската енергийна система. Според европейските оператори на енергийни мрежи се очаква спиране за кратко на фотоволтаичните мощности.

Природният феномен пък ще струва на британската икономика половин милиард лири заради хората, сдобили се с болнични, за да го наблюдават, информира БНТ.

Ако сутринта на 20-ти март, петък, се окаже особено слънчева, внезапния срив на фотоволтаичните мощности може да достигне 34 хиляди мегавата в продължение на четири часа, докато затъмнението пътува от Португалия до Финландия. Това e 10 на сто от свотовното производство на електричество, еквивалент на 80 средни конвенционални централи, посочва европейската мрежа на операторите на електропреносни мрежи.

За разлика от предишни слънчеви затъмнения рискът сега идва от значителното увеличение на фотоволтаичните мощности през последните години. Соларното производство е нараснало стократно от 1999-та, когото е било последното сравнимо затъмнение в Европа. Най-тежко засегната от мрака ще бъде Германия, която получава 40 хиляди мегавата от фотоволтаици – 18 на сто от общото й потребление.

Франция има 48 трансгранични далекопровода, очаква сравнително слаб спад и вероятно ще бъде опора за съседите си. На Острова очакват целодневни или сутрешни отсъствия от работа заради любопитство към затъмнението. Страната очаква и 10 на сто спад в търговията, но разбира се, много зависи дали времето ще е ясно.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...