Menu
Max_Weber

Хотелиерите искат компенсации от ЕС

България трябва да получи компенсации от ЕС заради очаквания огромен отлив на руски туристи, които до м.г. бяха най-многолюдният контингент в морските курорти. Това поискаха в парламента представителите на туристическия бранш на кръгла маса за летния сезон у нас.

"Прогнозният спад на руските туристи в най-черния вариант е около 70-80%. Ако проблемът бе чисто икономически, щяхме да се преборим сами, защото спадът нямаше да е над 30%. Но причините за срива са политически. Понасяме щети от санкциите срещу Русия", обясниха пред "Труд" Ивелина Грозева и Маргита Тодорова от ръководството на "Албена" АД.

Благой Рагин, шеф на хотелиерската асоциация припомни, че по време на войната в Босна, Гърция е била компенсирана от ЕС за отлива на туристи.

"Ще проверим дали подобни компенсации са възможни", обеща министърът на туризма Николина Ангелкова. Идеята подкрепи и председателят на икономическата комисия в НС Петър Кънев. В момента производителите на храни от ЕС също получават компенсации, след като Русия затвори пазара си експорт от ЕС.

По данни на министерство на туризма отливът на руски и украински туристи може да стигне до 40%.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...