Menu
Max_Weber

Русия прави АЕЦ в Йордания

Подписано е междуправителствено споразумение между Русия и Йордания за сътрудничество при изграждането и експлоатация на ядрена централа на територията на Йордания.

Подписи под документа поставиха генералният директор на държавната корпорация „Росатом", която ще реализира проекта за АЕЦ, Сергей Кириенко и председателят на Комисията по ядрена енергия на Йордания Халед Тукан, информира агенция Cross.

„Росатом" и ядрения отрасъл на Русия се отнасят с голямо уважение към решението на Йордания да ни покани и да ни довери изграждането на първата ядрена централа в Йордания. От своя страна, ние ще използваме целия си натрупан опит, за да построим най-съвременната и най-сигурната ядрена централа", заяви Кириенко.

В текста на документа се предвижда строителството на два блока на АЕЦ с реактори ВВЕР по 1000 МВт всеки, отговарящи на всички съвременни изисквания за сигурност. Важното е, че проектът има референт в чужбина - централата по същия проект АЕЦ „Куданкулам" вече е построена в Индия и първият й енергоблок работи успешно.

Очаква се инвестициите в строителството на АЕЦ в Йордания да достигнат 10 милиарда долара.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...