Menu
Max_Weber

Изграждат 150 км автомагистрални пътища до края на годината

До края на годината ще бъдат изградени около 150 км автомагистрални пътища, които се финансират от европейските фондове и републиканския бюджет.

Това подчерта председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров на X-та Годишна конференция „Стратегическа инфраструктура и инвестиции 2015 - България и Западни Балкани“.

Пред участниците в срещата инж. Лазаров посочи, че колкото се може по-скоро трябва да завърши изграждането на магистралния пръстен на страната, защото автомагистралите са гръбнака в пътнотранспортната схема на държавата и са най-безопасните пътища. Не случайно още през 1971 г. с разпореждане на Министерския съвет е утвърден магистралният пръстен в направленията: София – Пловдив - Бургас – Варна и София – Плевен – Бяла – Попово –Девня – Варна, който е около 1000 км. Още тогава е взето решение, че са необходими бързи комуникации и връзка между населените места, за да се развива икономиката, каза инж. Лазаров. Близо 40 години по-късно имаме само една цяла магистрала от София до Бургас. Това са около 360 км, като 116 км от „Тракия“ са построени със средства от ОП „Транспорт“.

През 2015 г. ще завърши изграждането на 75 км от АМ „Марица“ – от Оризово до Свиленград, около 52 км от АМ „Струма“ – участъците от Дупница до Благоевград и от Сандански до Кулата, 5-километровата отсечка от „Хемус“ между Шумен и Белокопитово, както и участък 1 от Западната дъга на Софийския околовръстен път /около 3 км/ и Северната скоросна тангента /16,5 км/, които също са с магистрален габарит. Целта ни е с осигуреното финансиране от фондовете на ЕС да се навакса натрупаното през годините закъснение и тежкият и транзитният трафик да преминава по магистралите, заяви председателят на УС на АПИ.

Инж. Лазаров посочи и приоритетните проекти през следващите години, в които се предвижда изграждането на над 350 км нови пътища. Ключовите обекти са тунелът под Шипка, скоростният път Видин – Ботевград /близо 167 км/, магистралата Русе – Велико Търново /около 120 км/, АМ „Калотина“ /48 км/, която е с два подучастъка – ГКПП „Калотина“ – п. в. „Храбърско“ и п. в. „Храбърско“ – Софийски околовръстен път, път II-18 Софийски околовръстен път /14,5 км/ - с участъци от бул. „Бъкстон“ до АМ „Люлин“ и от п. в. „Младост“ до АМ „Тракия“.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...