Menu
Max_Weber

Министър Павлова: 430 млн. лв. за борба с онкологичните заболявания, предвиждаме 160 млн. лв. за спешната помощ

Премиерът Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът на здравеопазването Петър Москов откриха официално  „Онкологичен и лъчетерапевтичен център „Света Марина” във Варна. Центърът е изграден по Схема за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации“ по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. с общ бюджет 147 млн. лв. и е на стойност от близо 18,8 млн. лв.

При откриването министър Лиляна Павлова подчерта, че здравеопазването и подобряването на здравното обслужване на населението винаги е било и продължава да бъде приоритет за правителството. Тя напомни, че в предишния мандат, усилията са били съсредоточени върху модернизацията на болниците, с цел ранно диагностициране и борба с онкологичните заболявания. „Благодарение на възможностите на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. и усилията ни, в предишния кабинет с премиер Борисов, ние взехме най-правилното решение като насочихме  целия ресурс от 340 млн. лв., с които Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. подкрепя здравеопазването като инфраструктура, в цялостна политика за решаване на проблема с тежките заболявания“, посочи министър Павлова. Тя отчете, че бюджетът от  340 млн. лв., с които се финансира и проектът във Варна, е възможност  във всички комплексни онкологични центрове в страната, всички  многопрофилни и университетски болници да бъде закупено  високотехнологично, медицинско, специализирано оборудване, отговарящо на най-високите стандарти. По този начин е направена солидна инвестиция в  сектор „Онкология“ под формата на инфраструктурна подкрепа. „Българските  специалисти са прекрасни и много добри, но бе много важно те да имат апаратурата, с която да извършват и превенцията, която е много важна, и лечението в тази сфера“, каза още министър Павлова.

Тя увери, че МРРБ, чрез новата оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. ще продължи да подкрепя сектор здравеопазване. „До 2020 г. ще разчитаме на ресурс от над 160 млн. лв., с които ще подкрепим реформата в спешната помощ чрез закупуване и оборудване на центровете с нова апаратура и високопроходими линейки“, отбеляза министър Павлова. Тя поздрави служителите на онкологичния център с новата придобивка и им пожела много здраве, както и да ползват новите технологии повече за превенция и по-малко за борба с тежките, злокачествени болести.

Пред журналисти министър Лиляна Павлова информира, че само  за първите три месеца от своя мандат в подкрепа на Варна и региона  правителството е предвидило и осигурило инвестиции за 30 млн.лв. от бюджета, извън европейските фондове, които Варна получава в размер на 400 млн.лв. „Днес ще осигурим  още 3 млн. лв. по линия на ВиК, защото има много сериозни проблеми. Градът е разкопан, но знаем, че е за добре, защото когато се копае значи се работи. Ще ремонтираме, ще строим, моля само за още малко търпение“, каза регионалният министър. Тя обясни още, че са осигурени и 8 млн.лв. за ремонт на основните булеварди в града, като качеството на положената настилка ще бъде проследено чрез специални роботи, за да са спокойни гражданите.  „Целта ни е туристическият сезон да започне с една подобрена инфраструктура“, беше категорична Павлова и подчерта, че до летния сезон и в рамките на него, ще се ремонтират и критичните участъци по АМ „Хемус“  и пътя до Златни пясъци. „Подкрепата на правителството за Варна и варненци  продължава, тя е ежедневна, с повече и повече средства“, заключи министърът на регионалното развитие.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...