Menu
Max_Weber

Експерти: За 1300 лв. пенсия трябва да вдигнем средния доход 8 пъти

„Ако темпът на увеличение на средния осигурителен доход се запази, за да достигнем до пенсия от 1300 лв. ще са ни нужни 130 години стаж. Представям най-хубавия пример – цял живот си взимал средната работна заплата за страната. За да се получи пенсия от 1300 лв., този среден осигурителен доход трябва да бъде 3250 лв. Към момента той е 680 лв., което значи, че трябва да го повишим 8 пъти. Така поставено, моето конструктивно предложение е да се пенсионираме на 105 години с 5000 евро пенсия”, каза в студиото на „Здравей, България” икономическия и финансов експерт Мика Зайкова.

Преди дни от НОИ обявиха, че пенсия от 1300 лв. ще е възможна, но само ако се сбъднат плановете за пенсионна реформа на Ивайло Калфин. „И в момента има 858 души, чиято пенсия е 1700 лв. Това са авиодиспечери, пилоти и други хора, които са имали много високи заплати”, каза тя.

Експертът обясни по каква формула се определя пенсията на всеки един гражданин: „Ивайло Калфин предложи да се увеличи коефициента за осигурителен стаж, ако ръстът на икономиката и бюджета го позволяват. Личната пенсия се формира като средният осигурителен доход се умножи по осигурителния стаж, разделен на 100 и умножен по индивидуалния коефициент (който се образува за хората, които са работили преди 1997 г.)".

„В момента 1/3 от дохода ни отива са пенсионна вноска. Не може да се генерира несправедливост в пенсионната система”, заяви бившия министър на труда и социалната политика и настоящ председател на Института за семейна политика Христина Христова. „Не можем да искаме големи пенсии от система, в която не влиза нищо”, допълни Зайкова.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...