Menu
Max_Weber

Драгомир Стойнев: Засилихме контрола в сферата на концесиите

Подземните богатства в България са изключителна държавна собственост, затова и защитата на националните интереси при тяхното експлоатиране и управление е важно и се осъществява чрез мерки, които се предприемат на всеки един етап – от проучването, предоставянето на концесии и последващия контрол след сключването на концесионните договори.

Засилихме контрола в сферата на концесиите, но не казвам, че това е достатъчно. В момента изготвяме по-сериозни мерки и ще предприемем конкретни действия относно контрола. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на блиц контрол в парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм.


Мерките, подготвяни от МИЕ, ще бъдат съгласувани с представители на бизнеса, след което ще се внесат за разглеждане и обсъждане в  Народното събрание.


Последващият контрол е един от най-важните елементи от управлението на подземните богатства, тъй като става въпрос за дългосрочни договори с множество задължения по тях. Необходимо е да се инвестира в нови методи и технологии.


През втората половина на 2013 г. акцентът в работата на специализираната администрация на МИЕ е поставен върху контрола по изпълнение на концесионните договори. В резултат на това са събрани 87,5 млн. лева, при планирани 73 млн.лева и са усвоени банкови гаранции в размер на 784 хил. лева. Направени са 231 проверки на място на концесионери и 751 проверки по документи. През 2013 година и до момента са прекратени над 10 концесионни договора и предстои прекратяването на други, по които са констатирани неизпълнения.


В края на миналата година се направи и заснемане на три находища, избрани на случаен принцип, както и замер на добитите количества от концесионерите. Приложена е технологията на аерофотометрично заснемане чрез безпилотен самолет, която се оценява като надеждна, точна и неманипулируема. В резултат на нея са установени разлики между отчетените количества и реално добитите, както и добив извън границите на находищата.


Целта ни е през 2014 година да продължим активно с проверките на място, както и да възложим заснемане и замери на голяма част от находищата. Считам, че организиран по този начин, контролът ще има и превантивна функция по отношение на всички концесионери, коментира още министър Драгомир Стойнев.


Източник: Пресцентър Министерство на икономиката и енергетиката

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...