Menu
Max_Weber

Български домати - над 3 лева на едро

„Първият домат всеки момент масово ще започне да се бере български домат, който ще се продава за 3 лева на килограм на едро, а розовият домат ще се продава за около 4-5 лева”. Това заяви в „Здравей, България” Атанаска Минева, производител на домати.

„С около 20 % са по-скъпи краставиците и доматите в сравнение с миналата година”, подчерта Минева.„През 2015 година с около 5-6 пъти беше намалена субсидията и хората не могат да си планират производството”, твърди тя."Три години взимахме помощи за качество на продукцията, с което оранжерийните производители си помагахме за отопление. Взимахме около 2000 лева на декар субсидия. През 2015 година ще вземем 500 лева", коментира тя.

"Подпомагането се е увеличило с 5 пъти, всички производители на зеленчуци ще получат 5 пъти повече", твърди от своя страна заместник-министърът на земеделието и храните Васили Грудев.

„Първите български краставици са на пазара от близо месец, но цената е по-висока, защото сме орязани от субсидии и не можем да започнем производството по-рано”, заяви Стоян Стоянов, който произвежда краставици.

„Оранжерийни домати и краставици няма в необходимите количества, защото тази пролет температурите са много ниски и трябва да се отопляват оранжериите. Не само марулите, но и други зеленчуци са с по-висока цена”, коментира от своя страна Георги Камбуров, един от секретарите на Асоциацията на оранжерийните производители.  Причината отчасти се дължи на високите разходи на производители, а отчасти на това, че част от производителите прекратиха дейността, обясни той. 

„Пролетта беше изключително влажна, температурите бяха по-ниски и производството беше по-ниско, защото миналата пролет се стигна до изхвърляне на готова продукция”, заяви в студиото на „Здравей, България” заместник-министърът на земеделието и горите  Васил Грудев.

В  пловдивското Ново село всяка втора къща отглежда марули за продажба.  Данаил Стефанов е един от големите производители, засял в оранжериите си 50 000 бройки.  Производителят съжалява, че не е засял повече, тъй като печалбата му сега щеше да е огромна. Още преди Великден всичките му марули били изкупени. Те бързо свършили и в останалите оранжерии в селото.

„Продавах ги за Великден за 1- 1,20 лева  лев на бройка. На пазара беше около 1,70 лева. За Великден марулите достигнаха рекордната цена от 2 лева. Това никога не е било. Най-високата цена е била 1 лев”, разказа Данаил Стефанов.

Ценовата аномалия производителят обяснява с недостига на марули. Стопаните тази година засели наполовина по-малко,  тъй като миналата пролет  изкупували марулите им на безценица - по 15 стотинки и близо 100 000 бройки отишли на боклука. Според  Данаил не е нормално марулите  да струват колкото парче луканка. Себестойността на зелената салата е не повече от 50 стотинки, твърди той.

За да се избегне спекулативното поскъпване, производителят предлага държавата да въведе субсидии и за марулите - по 10 стотинки на бройка. Така ще се стигне до свръхпроизводство и ще се гарантират по-ниски цени. Български марули ще има по пазарите и за Гергьовден, очаква  тогава те да са два пъти по-евтини от дните около Великден.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...