Menu
Max_Weber

3 хил. лв. заплата за готвач на морето

Търсят се хора на всякакви позиции за работа през лятото, но недостигът е най-вече за главни готвачи, администратори и управители. На майстори в кухнята се дават от 1200 лева нагоре в курортите около Варна. И този сезон отличници по високи заплати в морските комплекси ще бъдат готвачите, твърдят пък по Южното Черноморие. Месечните пари за добрите кулинари тръгват от 2 бона нагоре, пише "Стандарт".

Най-претенциозните заведения са склонни да броят до 3000 лева месечно. По правило хотелите с ол инклузив търсят главни готвачи и помощници срещу 1000-1500 лева. Приблизително толкова вземат и управителите на хотелски комплекси.

Администраторите на север ще получават 600-800 лева, а за камериерки, чистачи, миячи, озеленители и портиери на ваканционни селища заплащането е между 400 и 600 лева. В тези пари се включват бонуси за храна, спане или безплатен транспорт от Варна и близките села, от които се наема работна ръка, до курортите. Толкова е заплатата и на сервитьорите, но те получават процент от оборота, но не са доволни да работят на масите за ол инклузив, защото не падат бакшиши. На тях разчитат пиколата в елитните хотели, които иначе твърдо получават не повече от 400 лева. Преди началото на сезона СПА центровете набират масажистки и рехабилитатори, като обявената заплата е 800 лева. За администраторите на рецепция по Южното Черноморие възнаграждението е от 500 до 700 лв. С 200 отгоре получават само рецепционистите в най-луксозните хотели. От тях се иска да имат приятен външен вид, манекенски размери и да владеят поне три езика.

Средно по 600 лв. получават продавачите по сергии, магазини и павилиони. С най-ниски заплати са камериерките и пиколата, чиито месечни възнаграждения не надвишават 400 лева.

550 лв. е стартовата заплата за бояджии и елтехници. За бармани и сервитьори заплатата е 450 лв. на месец плюс процент от оборота на заведението.

Битката за кадри ескалира и заради обявите, с които е пълен нетът, и те са за чужбина. В Анталия например се търсят аниматори със стартова заплата 900 евро. Наемат се млади хора от 20 до 35 години, с шофьорска книжка, владеене на английски език, с предимство - руски и немски. На остров Родос пък набират наши камериерки със заплата 650 евро, с безплатна храна, квартира, осигуровки и бонуси.

Все по-малко квалифициран персонал остана в туризма, казват експерти в туристическия бранш. Една от причините е, че отварянето на трудовите пазари в Европа дръпна нашите по-подготвени кадри навън, където получават много по-сериозно заплащане плюс бонуси.

Искат по два чужди езика

Почти задължително е вече тези, които искат да работят през лятото в курортите по морето, да имат познания по два езика, като единият е английски. Търсещи работа признаха, че масово работодателите тази година считат за предимство познанията по немски език.

Част от работодателите осигуряват превоз, други нощувки за хората, които са от отдалечени населени места. Почти всички дават и ваучери за храна. Сред бонусите за работещите в туристическата сфера масово работодателите осигуряват храна на работното място по време на работа.

Все още продължава търсенето за всички позиции в туристическия бранш в Добричко, показа проверка на "Стандарт". В Балчик се търсят продавачи за сезона в различни търговски обекти, има свободни позиции за администратори, камериерки, момче за поддръжка на басейн, пиколо в ресторант, спасител за басейн, готвач, сервитьор, пицар и др. В Каварна браншът още набира спасители, камериерки, администратор, сервитьор, помощник-готвач и работник по поддръжка.

Най-големият работодател в сферата на туризма в Добричка област има обявени работни места за служители на рецепция, администратори, икономи в ресторанти и отговорници на търговска зала, пикола в хотел и ресторант, бармани, сервитьори, работници за плажа и за басейните, които да извършват поддръжка. За работа през лятото в курорта се търсят маникюристи, фризьори, както и масажисти и рехабилитатори.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...