Menu
Max_Weber

Евтините лекарства поскъпват

Различно ценообразуване за генерични и иновативни лекарства обмисля здравното министерство. Това обаче ще доведе до поскъпване на по-евтините медикаменти с рецепта, информира vsekiden.com.

Идеята е цената на генеричните да се определя като средноаритметичната от трите най-ниски в ЕС, а не да се взема автоматично най-ниската, обясни здравният министър д-р Петър Москов.

По този начин леко ще се повиши крайната цена на евтините медикаменти. Увеличението обаче ще важи само ако се сключи споразумение за контрол на разходите за медикаменти със здравната каса, допълниха от здравното министерство.

Неговото въвеждане е заложено в промените на Закона за здравно осигуряване, които се гледат днес в парламента. Идеята е в споразумението да се предвижда колко пари НЗОК ще дава за лекарства за 3 г. Ако те се надвишат, индустрията ще трябва да върне разликата на държавата. В противен случай ще се въведат задължителни отстъпки от 2 до 15% върху всички медикаменти на компаниите, които са по каса.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...